Σε τριήμερο εθνικό πένθος βρίσκονται τα Σκόπια, για τη μνήμη των 46 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες, νότια της πόλης Πέρνικ στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο της εταιρείας «Besa Trans», για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, τυλίχτηκε στις φλόγες, στις 03:00 το πρωί, στον αυτοκινητόδρομο Struma, που ενώνει την πρωτεύουσα Σόφια με τον συνοριακό σταθμού Κουλάτα στο Ν.Δ. τμήμα της Βουλγαρίας.

Η μεταφορική εταιρεία«Besa Trans BTB» έχει έδρα την πόλη Κιουστεντίλ στα Σκόπια και λειτουργεί από το 2019. Ο ιδιοκτήτης της είναι ο αλβανικής καταγωγής Aζντρέν Ζουμπέρι.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η μακάβρια διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων, με λήψη βιολογικού υλικού, ενώ μόνο δύο από τους επτά τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πιγκόροβ της Σόφιας, είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να προβούν σε καταθέσεις.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Βουλγαρίας Μπόρισλαβ Σαράφοφ, ανέφερε πως υπάρχει άριστη συνεργασία ανάμεσα σε Βουλγαρία και Σκόπια και πως αναμένονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των καμένων και παραμορφωμένων σορών με τη μέθοδο του DNA.

Ο Σαράφοφ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακούστηκε μια έκρηξη πριν το λεωφορείο τυλιχτεί στις φλόγες, αλλά παραμένει άγνωστο έως τώρα εάν οφείλεται σε μηχανικούς λόγους ή στην πρόσκρουση του οχήματος στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και στη συνέχεια στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου.

Βούλγαρος εμπειρογνώμονας υποστήριξε, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, πως το μοιραίο λεωφορείο έτρεχε με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα και πως στο οδόστρωμα δεν υπάρχει ίχνος φρεναρίσματος, κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός δεν αντέδρασε επαρκώς. Ο ίδιος αποδίδει το δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να γλίστρησε το λεωφορείο στο οδόστρωμα, δεν υπάρχουν σημάδια φρεναρίσματος. Το λεωφορείο πήρε φωτιά από μπροστά. Υπήρχαν σωλήνες πετρελαίου στο ίδιο το λεωφορείο. Η φωτιά ξεκίνησε από το μπροστινό μέρος του λεωφορείου, πιθανότατα στο σύστημα θέρμανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα αίτια του ανατριχιαστικού δυστυχήματος, δεν έχουν ακόμη εξιχνιαστεί. Σύμφωνα με την βουλγαρική υπηρεσία της DW «Οι ειδικοί λένε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να προσδιορίσουν οι Αρχές εάν η τραγωδία προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος». Παράλληλα επισημαίνεται πως δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί το γεγονός, πως και άλλα σοβαρά ατυχήματα συνέβησαν στον συγκεκριμένο δρόμο.

«Συνολικά, η ποιότητα των δρόμων στη Βουλγαρία παραμένει χαμηλή και η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στον αριθμό των θυμάτων ατυχημάτων στην ΕΕ – σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2019. Το 2020, όταν, λόγω του Covid-19, οι μεταφορές μειώθηκαν σημαντικά, η χώρα έπεσε στην τρίτη θέση σε αυτή τη ζοφερή κατάταξη, πίσω από τη Ρουμανία και τη Λετονία» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Οι σημαίες στα Σκόπια αλλά  και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, κυματίζουν μεσίστιες, ενώ το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Από το πρωί Βούλγαροι πολίτες, αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στην είσοδο της πρεσβείας των Σκοπίων στην Σόφια, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη τους για το τραγικό δυστύχημα, με τους 46 νεκρούς, ανάμεσά τους και δώδεκα μικρά παιδιά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε πως θα παρέχει κάθε βοήθεια στις Αρχές των Σκοπίων για την εξακρίβωση των ακριβών συνθηκών του δυστυχήματος, που έχει συγκλονίσει τις δύο γειτονικές χώρες.