Η Ευρώπη βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΠΟΥ αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός  θα συνεχίσει να εξαπλώνεται αφού οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προ πανδημίας εποχής, πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, τόνισε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας: «Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις».

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, δήλωσε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», τόνισε.

Από την πλευρά της, η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν lockdown».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, σε ερώτηση για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, δήλωσε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», επισήμανε.