Την ευχή «τα νέα κορίτσια να μην ανέχονται ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές», τονίζοντας παράλληλα πως «όταν σταματήσουν οι γυναίκες να τις ανέχονται κάπου θα δυσκολευτούν και οι άντρες να τις ασκήσουν», εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντας σήμερα το πρωί τη σειρά podcast του δημοτικού ραδιοφώνου Αθήνα 9.84, για την έμφυλη βία.

Συνομιλώντας με την Ελεωνόρα Ορφανίδου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η έμφυλη βία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μιας μοναδικής ιστορικής αντοχής φαινόμενο, με ιδιαίτερα οδυνηρές προεκτάσεις» και «πλήττει την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών, τις καταδικάζει σε κοινωνική περιθωριοποίηση, σε ψυχολογική διάλυση, αν δεν τις δολοφονήσει στο τέλος. Αλλά και μια ζωή υπό καθεστώς σωματικής και ψυχολογικής βίας είναι ένας ζωντανός θάνατος». Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε επίσης ότι «το δυσάρεστο είναι ότι τα φαινόμενα αυτά, όπως έχουμε ζήσει, τουλάχιστον στο παρελθόν, σπάνια καταγγέλλονται και ακόμα πιο σπάνια τιμωρούνται». Και ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας και των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν «υπήρξε μια μεγάλη έξαρση του φαινομένου αυτού». Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το φαινόμενο αυτό «έχει να κάνει με τα εξουσιαστικά πλέγματα, με τα λανθασμένα πρότυπα της ανδρικής ισχύος που υπάρχουν στην κοινωνία, μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για την αρρενωπότητα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο καθαρά κατάχρησης εξουσίας. Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και υποδεέστερες πολλές φορές σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και αυτό οδηγεί στα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε».

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «είναι ένας μύθος ότι η έμφυλη βία αφορά αδύναμα, χαμηλά κοινωνικά στρώματα ή περιθωριακές ομάδες» όπως «είναι μύθος ότι η αδυναμία της γυναίκας φέρνει τον θύτη σε αυτή τη συμπεριφορά». «Όχι, επιλογή του θύτη είναι αυτή η συμπεριφορά και δική του καθαρά υπαιτιότητα», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «όποιος ξεκινήσει μια τέτοια συμπεριφορά, σπάνια θα σταματήσει και γι’αυτό οι γυναίκες που έχουν αυτή την εύθραυστη επιβίωση και βιώνουν αυτά τα φαινόμενα πιστεύω ότι πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλήσουν. Να σπάσουν την σιωπή τους».

Αναφερόμενη στην μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου» είπε ότι «η δύναμή της, η αξιοπρέπειά της, ο εσωτερικός αγώνας που είχε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια για να διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα και η θαρραλέα της αποκάλυψη που θα έλεγα ότι σάρωσε κάθε απόπειρα συγκάλυψης – ήταν σαρωτική» και «συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας συνολικά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές», υπενθυμίζοντας ότι αμέσως συναντήθηκε μαζί της για να στείλει το μήνυμα προς τις γυναίκες «μιλήστε, σπάστε τη σιωπή».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τη γυναικοκτονία, λέγοντας ότι «οφείλεται σε πολύ παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα». «Είναι πραγματικά ένα έγκλημα στο οποίο εγγράφονται όλα τα πρότυπα ηθικής των δραστών, η ιεραρχία των δυο φύλων. Απηχούν αυτήν την απίστευτη ιδιοκτησιακή νοοτροπία που αισθάνονται πολλές φορές τα άρρενα μέλη της οικογένειας αλλά αυτή η ιδιοκτησιακή νοοτροπία κατά κάποιο τρόπο στα μάτια των δραστών, τους νομιμοποιεί στην άσκηση της βίας. Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και μπορούν να είναι δεκτικές σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Ξέρω ότι γίνεται ένας έντονος διάλογος για τον όρο γυναικοκτονία και στην νομική επιστήμη και στην Ελλάδα. Ο όρος είναι υπαρκτός και αυτό που θέλει να αποδώσει πιστεύω ότι η εποχή μας έχει ανάγκη να το αποδώσει», είπε.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στην «επόμενη μέρα της καταγγελίας», λέγοντας ότι «υπάρχει μια δυσκολία και εκεί είναι το στοίχημα. Ακόμα και όταν οι γυναίκες βρουν το θάρρος να καταγγείλουν, η καταγγελία στα αρμόδια όργανα πολλές φορές παραμερίζεται και αγνοείται. Εάν φτάσει όμως στο δικαστήριο βλέπει κανείς την απαξίωση, την προσπάθεια υπονόμευσης του θύματος και την προσπάθεια να εμφανίσουν τα περιστατικά με άλλον τρόπο. Όταν γίνονται οι δίκες σπάνια έχουμε την υποδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αυτό πράγματι είναι ένα ευρύτερο ζήτημα του πως θα πρέπει και το ποινικό σύστημα να λειτουργήσει με έναν καλύτερο τρόπο».