Με άνοιγμα στην κοινωνία η εσωκομματική διαδικασία εκλογής αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής. Μέλη και φίλοι του Κινήματος ψηφίζουν.

Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν, με μοναδικό άγνωστο το εκλογικό σώμα. Ανάλογα με τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα, θα έχουμε και τον νικητή των εκλογών. Θα είναι ο ένας από τους τρεις πρώτους στις δημοσκοπήσεις και οι άλλοι βάζουν απλά τις βάσεις για το πολιτικό μέλλον τους; Ίδωμεν!

Σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, το τοπίο για το ΚΙΝΑΛ είναι καλύτερο.

Το κυβερνών κόμμα έχει φθορά από τη διακυβέρνηση, την πανδημία, τις φωτιές και τα «βαρίδια» που δεν του επιτρέπουν να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βολοδέρνει σε μια στασιμότητα, κάνοντας στείρα αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις. Απευθυνόμενο στους μόνιμους κωπηλάτες, της κομματικής του γαλέρας, ακολουθώντας τη στρατηγική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», που δεν έχει πελάτες!

Η συγκυρία για το «αύριο» του Κινήματος Αλλαγής είναι ευνοϊκή, αρκεί να διατυπωθούν από τους ενδιαφερόμενους προτάσεις και θέσεις ρεαλιστικές, καθαρές, χωρίς αστερίσκους και εσωκομματικούς συμβιβασμούς. Το άνοιγμα στην κοινωνία θα πρέπει να έχει σε πρώτη προτεραιότητα το αφήγημα της ισχυροποίησης της παράταξης και το «αύριο», με όρους πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου. Ρυθμιστής πολιτικών διεργασιών και όχι δεκανίκι!

Φληναφήματα για την αναγέννηση του παλιού ΠΑΣΟΚ ακούγονται σαν ψευτοδιλήμματα και χρήζουν ψυχιατρικής εξέτασης! Η στοχοπροσήλωση στο παρελθόν συγχέεται με το άνοιγμα στον παλιό κομματικό μηχανισμό, ορυμαγδό ανέφικτων υποσχέσεων και κρεσέντο κυβιστήσεων την επόμενη μέρα.

Για να συγκινηθεί η κοινωνία, θα πρέπει οι μνηστήρες της διαδοχής να συμφωνήσουν για την ενότητα του κόμματος, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν τη στρατηγική προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων και τον επαναπατρισμό των παλιών.

Τα κρίσιμα κλειδιά της επιτυχίας είναι, σε πρώτη φάση, αξιωματική αντιπολίτευση και ανάληψη εξουσίας μετέπειτα.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο