«Δεν μας αξίζει ως πολίτες, ως κοινωνία, να αφήνεται ασύδοτη μια κυβέρνηση να δημιουργεί συντρίμμια. Υπάρχει εναλλακτική, και αυτή είναι η διακυβέρνηση της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση», υποστηρίζει ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι έτοιμος να κυβερνήσει». Ο βουλευτής Πρέβεζας αναγνωρίζει «τις οργανωτικές αδυναμίες» του κόμματός του, θεωρεί όμως πως «το Συνέδριό μας είναι και η οργανωτική ανασυγκρότηση».

Για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρεί απαραίτητη, «ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής», κρίνει δε ότι πρέπει να γίνουν «άμεσες προσλήψεις στην Υγεία», καθώς, «δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στις δομές Υγείας», όπως προσλήψεις πρέπει να γίνουν και στην Παιδεία.

Για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, σέβεται «τις εσωκομματικές διεργασίες του όμορου χώρου», αλλά με νόημα λέει ότι η νέα ηγεσία θα πρέπει να απαντήσει «αν θα σταθούμε στο πλευρό των πολλών ή αν, αντίθετα, θα πορευόμαστε με πολιτικές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο μηδέν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει ένα νέο think tank, με 30 συμβούλους. Ποιος ο στόχος;

Οι προκλήσεις, που ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο η πανδημία και η κλιματική κρίση, τις οποίες βιώνει και έχει μπροστά της μια κοινωνία, τα νέα προβλήματα και η επιδείνωση υφιστάμενων, που δημιουργεί η διαχείριση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε συνδυασμό με την απίθανη αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα βιώσιμο σχέδιο αντιμετώπισης των προκλήσεων που βιώνουμε όλοι μας, επιβάλλουν την κινητοποίηση όσων μπορούν να προσφέρουν. Κανένα άτομο, κανένας φορέας σε αυτές τις συνθήκες δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια, πόσω μάλλον ένας πολιτικός φορέας που θέλει να εφαρμόζει δράσεις συμβατές με τις ανάγκες της κοινωνίας και τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Ψιθυρίζεται ότι ίσως ο πρόεδρος σας, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητήσει και πρόωρες εκλογές. Είσαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσετε και με ελπίδα νίκης;

Αλίμονο αν δεν είμαστε έτοιμοι και να αφήσουμε τους «αμέριμνους» να διαλύουν τη χώρα. Έχουν εξαπατήσει τους πολίτες σε ό,τι έχουν υποσχεθεί προεκλογικά. Κληθήκαμε, στη χειρότερη κρίση που αντιμετώπισε μεταπολεμικά ευρωπαϊκή χώρα, να τα βγάλουμε πέρα. Και με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών τα καταφέραμε. Έχουμε παρουσιάσει τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματός μας, το οποίο θέτει ξανά στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι για να γίνουν οι χάρες σε 3-4 «εντιμότατους φίλους», όπως κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μας αξίζει ως πολίτες, ως κοινωνία, να αφήνεται ασύδοτη μια κυβέρνηση να δημιουργεί συντρίμμια. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν δεν μπορούν, να φύγουν. Υπάρχει εναλλακτική, και αυτή είναι η διακυβέρνηση της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.

Εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού. Τι προσμένετε, σαν όμορος χώρος που προτείνει και συνεργασία, από μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Σεβασμός στις εσωτερικές διεργασίες ενός κόμματος. Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ είναι αυτά που θα καθορίσουν το πώς θα πορευτεί ο χώρος τους, και από κει και πέρα βέβαια θα κριθούν από τους πολίτες και προφανώς θα αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για το ενδεχόμενο συνεργασιών σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες, όλοι κρινόμαστε και τα διλήμματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα. Μπροστά σε παγκόσμιες κρίσεις που συντελούνται αυτήν τη στιγμή ενώπιόν μας, κρίσεις που η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις κάνει χειρότερες για τον τόπο μας, θα πρέπει να απαντήσουμε αν θα σταθούμε στο πλευρό των πολλών ή αν, αντίθετα, θα πορευόμαστε με πολιτικές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο μηδέν.

Δεν θα έπρεπε η όποια συνεργασία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά να είχε προηγηθεί σε χώρους δουλειάς και στην κοινωνία; Παράδειγμα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αν υπήρχε συνεργασία, θα υπήρχε κάποιος υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάμπτωχος, ενώ το ΚΙΝΑΛ διαθέτει πολλά και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη;

Έχετε δίκιο. Αναγνωρίσαμε τις οργανωτικές αδυναμίες μας, ένας από τους λόγους άλλωστε που κάνουμε και το Συνέδριό μας είναι και η οργανωτική ανασυγκρότηση. Βέβαια, θα πρέπει να ειπωθεί ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο τα πρόσωπα, όσο οι πολιτικές που θα κληθούν να υλοποιήσουν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους ως προοδευτικό. Επιπλέον, το ζήτημα δεν είναι να αθροιστούν δυνάμεις μόνο και μόνο για να κερδηθεί μια εκλογή, αλλά να υπάρξει ένα περιεχόμενο στις πολιτικές που θα αναληφθούν, ώστε να αφήσει ένα θετικό και διαρκές αποτύπωμα στον χώρο. Και αυτό το περιεχόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι μόνο σε προοδευτική κατεύθυνση. Γιατί, από την άλλη, μπορεί να αναγνωρίζουμε τα δικά μας οργανωτικά λάθη και αβλεψίες, αλλά δεν μπορεί, στο όνομα της όποιας νίκης σε μια εκλογή, να κάνουμε τα «στραβά μάτια» σε όσους γλυκοκοιτάζουν τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη και να επιδιώκουμε με αυτούς συνεργασία. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό, κεντροαριστερό, κ.λπ., δεν μπορεί να έχει σε ίσες αποστάσεις τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Τέλος, στο φλέγον θέμα των ημερών. Στην πανδημία, αλλά και σε άλλα θέματα, τι περισσότερο θα κάνατε, αν ήσασταν κυβέρνηση;

Άμεσες προσλήψεις στην Υγεία. Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η κ. Γκάγκα, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στις δομές Υγείας. Δεν υπάρχει γιατί δεν έχει προσληφθεί. Η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας δεν είναι σπατάλη πόρων, αλλά επένδυση. Δεύτερον, άμεσες προσλήψεις στην Εκπαίδευση και κατάργηση του Νόμου Κεραμέως, που οδήγησε στον πρωτοφανή αριθμό τόσων μαθητών ανά τμήμα και στο κλείσιμο τμημάτων μόνο αν νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές. Σε αυτό το κύμα της πανδημίας, ο κορονοϊός χτυπά τους μαθητές. Τρίτον, άμεση αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς. Τέταρτον, έλεγχοι παντού, χωρίς διακρίσεις. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη η προστασία των πολιτών που πηγαίνουν στην εκκλησία και ιδίως των ηλικιωμένων, ακόμη κι εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της διασποράς σε κλειστούς χώρους και με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση. Πέμπτον, ανάθεση σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, που να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος. Μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία, καθοδηγούμενη από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της αρνείται να στηρίξει οτιδήποτε αφορά τον δημόσιο χώρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των δεικτών και να βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο