Συναισθηματική χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τη νευρική αντίδραση των αγορών απέναντι στη νέα μετάλλαξη ‘Ομικρον, ενώ δηλώνει έτοιμο να παράγει εμβόλια για την προστασία από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, εάν παραστεί ανάγκη.

Η έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμικρον και η είδηση της διάδοσης της, έκανε τους επενδυτές να σπεύσουν να καλύψουν τις απώλειες τους, μετά την πτώση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στους χρηματιστηριακούς δείκτες (Dow Jones 2,5% αλλά S&P 2,3% και Nasdaq 2,2%), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαπλωθεί διεθνώς, δημιουργώντας πολύ υψηλό κίνδυνο κύματος μόλυνσης που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Η Ρωσία από την πλευρά της, έσπευσε να αναπτύξει το εμβόλιο Sputnik-V δύο δόσεων πέρυσι και έχει επίσης αναπτύξει το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light και τα δύο αυτά εμβόλια, όπως λέει, έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα σε δοκιμές, αλλά εξακολουθούν να περιμένουν την έγκριση του ΠΟΥ.

Επιπροσθέτως, οι παρασκευαστές του εμβολίου δήλωσαν στο Reuters ότι είχαν δυσκολίες στην παραγωγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου, οι οποίες δυσχέραναν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγής του στο εσωτερικό.

Παρόλα αυτά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της, που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, είναι πολύ πιθανό να παρέχει προστασία κατά της παραλλαγής Όμικρον και ότι θα είναι έτοιμη να παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια αναμνηστικά εμβόλια στοχευμένα στην νέα παραλλαγή.

«Το Ινστιτούτο Γκαμαλέι πιστεύει ότι το Sputnik V και το Sputnik -Light θα εξουδετερώσουν την παραλλαγή Όμικρον, καθώς έχουν την υψηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι άλλων μεταλλάξεων», ανέφερε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο εμπορεύεται το εμβόλιο στο εξωτερικό, μέσω του επίσημου λογαριασμού του Sputnik-V στο Twitter.

«Σε απίθανη περίπτωση που απαιτείται τροποποίηση, θα παράγουμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια αναμνηστικά εμβόλια Sputnik προσαρμοσμένα στην νέα παραλλαγή έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022», τόνισε ο Ντμίτριεφ. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού εξαχθούν συμπεράσματα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Βλέπουμε ότι η αντίδραση στις αγορές είναι εξαιρετικά συναισθηματική, δε βασίζεται σε κάποια επιστημονικά στοιχεία, επειδή απλά δεν υπάρχουν ακόμη», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι «όλος ο κόσμος προσπαθεί αυτή τη στιγμή να καταλάβει πόσο επικίνδυνο είναι». Εκτίμησε επίσης, ότι η αντίδραση των αγορών στην εμφάνιση της νέας παραλλαγής θα είναι βραχυχρόνια.