Σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στις προκλήσεις για το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος. Σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αλλά επεσήμανε ιδιαίτερα τα προβλήματα που προκύπτουν στους δήμους από την έλλειψη προσωπικού.

Τι αποκόμισε η Αυτοδιοίκηση από το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ;

Έγιναν εξαγγελίες, αλλά δεν δόθηκαν απαντήσεις στα πολύ σημαντικά προβλήματα που «καίνε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο ζήτημα το οικονομικό, τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 60%. Έχουν νομοθετηθεί πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν αποδίδονται. Συσσωρεύονται πόροι που παρακρατούνται και δεν αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει σοβαρό θέμα που έχει προκύψει από την πανδημία. Έχουμε απώλεια εσόδων, διότι υπήρξαν καταστήματα κλειστά, υπήρξε δικαιολογημένα σε πολλές περιπτώσεις αδυναμία πληρωμής τελών. Στο οικονομικό σκέλος υπάρχουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Σε αυτά που αξιολογούνται ως θετικά είναι ότι θα προστεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ακόμη 1 δισ. ευρώ. Η πιο συγκριμένη εξαγγελία ήταν η χρηματοδότηση για τα «smart cities». Αναλύθηκαν σε μία διεξοδική συζήτηση ο τρόπος και οι υπηρεσίες που μπορούν να εξυπηρετηθούν με αυτά τα χρήματα.

Υπάρχουν ζητήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού;

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στους δήμους. Μονιμοποιούνται συμβάσεις εργασίας ή έργου, κυρίως, ανταποδοτικού χαρακτήρα. Πώς θα μπούμε στη νέα ψηφιακή εποχή χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Το διακηρύσσω πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δήμος χωρίς πολεοδομία και Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να σταθεί. Δεν μπορεί να πεις ότι κάνεις δημοτική πολιτική, χωρίς να έχεις πολεοδομία. Δεν μπορείς επίσης να εφαρμόσεις μέτρα, να προστατεύσεις κάποια πλατεία ή πεζόδρομους, αν δεν έχεις Δημοτική Αστυνομία. Σε αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο