Σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στις προκλήσεις για το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Π», ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης. Σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αλλά επεσήμανε ιδιαίτερα τα προβλήματα που προκύπτουν στους δήμους από την έλλειψη προσωπικού.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης για το επόμενο διάστημα;

Το ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο καταλήξαμε στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης έχει κάποιες διεκδικητικές γραμμές, στο πλαίσιο της νέας περιόδου. Θέλουμε χρονοδιαγράμματα, και αυτό υπάρχει ως δέσμευση του ΥΠΕΣ, έως το τέλος του χρόνου για τις αλλαγές. Αλλαγές στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, θεσμικές παρεμβάσεις. Στο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίσαμε ότι, αν δεν έχουμε μέχρι τέλος του χρόνου χρονοδιαγράμματα για συγκεκριμένες αλλαγές που προσδοκούμε και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Αυτοδιοίκηση, τον Ιανουάριο θα κληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας, για να να διεκδικήσουμε και με άλλον τρόπο πέραν από τον διάλογο, που σήμερα έχουμε προτάξει στην προσπάθειά μας. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πηγαίνει πολύ αργά. Στηρίζεται η Αυτοδιοίκηση στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει και αυτό γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει ετοιμότητα στην Αυτοδιοίκηση για να απορροφήσει κονδύλια, μπορεί. Το ΕΣΠΑ είναι ακόμη στη διαδικασία των εγκρίσεων. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ναι μεν εντάσσονται έργα, αλλά ο χρόνος υλοποίησης είναι πολύ μεγάλος.

Υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού στους δήμους;

Ανακοινώθηκαν πάνω από 1.600 προσλήψεις για τη νέα χρονιά. Είναι μία «ένεση» για την Αυτοδιοίκηση, αλλά πραγματικά υπολείπεται ένας μεγάλος αριθμός στελεχών για να καλύψει τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις, που δεν έγιναν τα δέκα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίων. Ένα τεράστιο ζήτημα, γιατί έχουμε δήμους με ελάχιστο προσωπικό, που δεν μπορούν να τρέξουν στον βηματισμό που θα ήθελαν η εποχή και η χώρα. Η κινητικότητα είναι ένα «αγκάθι», το οποίο το έχουμε επισημάνει πολλές φορές.

Οι δήμοι έχουν βγει μπροστά για να τονώσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα;

Θεωρώ ότι, αν είχαν εμπλακεί οι δήμοι από την πρώτη στιγμή, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Στη μέση αυτής της προσπάθειας, μας φώναξε ο πρωθυπουργός, μας ζήτησε τη βοήθειά μας και τη δώσαμε. Έχουμε κοινωνικές δομές σοβαρές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», και κοινωνικές υπηρεσίες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε πιο εύκολα να μπούμε στα σπίτια και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Οι δήμοι αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας έχουν βάλει πλάτη.

Πώς λειτουργεί το «γραφείο ενεργειακής φτώχειας» του δικτύου «Βιώσιμη πόλη»;

Καταρχήν, η «Βιώσιμη πόλη» είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της χώρας, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 80 δήμοι και φορείς. Το πρόγραμμα αυτό το υλοποιούμε σε τρεις δήμους. Είναι πάρα πολύ επίκαιρο θέμα, λόγω της ακρίβειας του ρεύματος και της ενέργειας. Πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα ή να κάνουν μεγάλες καταναλώσεις. Έρχεται το γραφείο αυτό να επισκεφτεί σπίτι-σπίτι, να καταγράψει τις ανάγκες, ώστε σε πρώτη φάση να συμβουλεύσει για εξοικονόμηση. Ενώ, παράλληλα, καταγράφει το κομμάτι του πληθυσμού που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει. Σε δεύτερη φάση, ο δήμος καταθέτει πρόταση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να πάρει πόρους για να να δημιουργήσει τη λεγόμενη ενεργειακή κοινότητα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο