Το πρώτο κρούσμαρα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Πρόκειται για άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα. Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων.

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξειδίκευση των μέτρων ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφεραν πως ο άντρας έχει ήπια συμπτώματα, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, έχει μπει σε καραντίνα και έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών του.

Πλεύρης: Αναμενόμενο να φτάσει και στην Ελλάδα η παραλλαγή Ομικρον

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε αναμενόμενο το κρούσμα της παραλλαγής όμικρον στη χώρα μας κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είπε ο κ Πλεύρης, μετά την επιβεβαίωση, σήμερα το πρωί, ότι η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Ζαούτης:  Πότε εντοπίστηκε

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.