Αιματηρή επίθεση έγινε σε ένα χωριό κοντά στην Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, ανάμεσά τους, τρεις άμαχοι και επτά μαχητές πεσμεργκά.

Η επίθεση αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Την Πέμπτη το βράδυ, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο χωριό Κιντίρ Ζιζά, νότια της Αρμπίλ, και σκότωσαν τρεις αμάχους. Οι πεσμεργκά, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν, στη συνέχεια εξαπέλυσαν επιχείρηση και «επτά μαχητές σκοτώθηκαν από την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού που είχαν τοποθετήσει στοιχεία του ΙΚ», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι τρεις άμαχοι που σκοτώθηκαν, τρία αδέλφια ηλικίας 11 με 24 ετών, ήταν γιοι ενός τοπικού αξιωματούχου του χωριού. Μετά την επέλασή του το 2014 στο Ιράκ και τη Συρία και την κατάληψη τεράστιων περιοχών, το ΙΚ είδε το «χαλιφάτο» του να καταρρέει. Το Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη του έναντι των τζιχαντιστών του ΙΚ στο τέλος του 2017. Όμως αυτοί εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωρικών και των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, η τζιχαντιστική οργάνωση «διατηρεί παρουσία κυρίως μυστική στο Ιράκ και τη Συρία και διεξάγει επιχειρήσεις από τη μία και την άλλη πλευρά των συνόρων των δύο χωρών». Στις δύο αυτές χώρες το ΙΚ διατηρεί «συνολικά 10.000 ενεργούς μαχητές», σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Η πιο πρόσφατη ευρεία επίθεση που εξαπέλυσε το ΙΚ στο Ιράκ ήταν τον Ιούλιο εναντίον αγοράς στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 άνθρωποι. Στα τέλη Νοεμβρίου πέντε πεσμεργκά σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.