Στα έργα που έχουν προγραμματιστεί αλλά και υλοποιηθεί στον Δήμο Μεγαρέων αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στο «Π». Ο κ. Σταμούλης ξεκαθάρισε επίσης ότι θα διεκδικήσει ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Σε σχέση με την πανδημία αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη, πώς είναι η κατάσταση στον Δήμο Μεγαρέων;

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην τοπική κοινωνία του δήμου μας, η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση. Η τοπική οικονομία έχει πληγεί, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, ακόμα και επιβίωσης. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και γενικώς στη ζωή των πολιτών. Η πανδημία και ιδιαίτερα η μεγάλη διάρκειά της, καθώς και η αβεβαιότητα για το μέλλον, που προκύπτει από τις συνεχείς μεταλλάξεις, τείνουν να αλλάξουν ακόμα και την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών. Όσον αφορά την πορεία της στον δήμο, μέχρι τώρα θα έλεγα ότι κινείται στα χαμηλά του μέσου όρου των κρουσμάτων που παρατηρούνται στη Δυτική Αττική, που ως γνωστόν αυξομειώνονται. Η εμβολιαστική κάλυψη, από συνεκτίμηση όλων των στοιχείων και παραγόντων, προκύπτει ότι κινείται στα πανελλήνια ποσοστά.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων; Ποια έχουν υλοποιηθεί και –το βασικότερο– ποια έχετε προγραμματίσει;

Τα έργα, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, κάνουν τη ζωή του καλύτερη και ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, είναι πάντα το κύριο μέλημά μας. Γι’ αυτό και παρά την οικονομική κρίση, τις συνθήκες της πανδημίας και την οικονομική κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τον δήμο, πολλά και σημαντικά έργα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Σημαντικά έργα που ήδη έχουν γίνει: Ασφαλτοστρώθηκε περισσότερο από το μισό οδικό δίκτυο των πόλεων, κατασκευάστηκαν ένα σύγχρονο κτίριο 5.000 τ.μ., που στεγάζει εργαστήρια ΤΕΛ και ΙΕΚ, πεζόδρομος νοτίως της Σχολής Πυροβολικού, που ενώνει πλέον τα δύο παραλιακά τμήματα της Νέας Περάμου και επιτρέπει στους μαθητές/ριες να πηγαινοέρχονται με ασφάλεια στα σχολεία, έργο που ήταν διακαής πόθος των κατοίκων, πλήθος παιδικών χαρών και νέος βρεφικός σταθμός,  ενώ τέθηκαν σε λειτουργία άλλοι δύο σε υπάρχοντα κτίρια. Επιπλέον κατασκευάστηκαν δέκα νέες αίθουσες νηπιαγωγείων, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Μεγάρων αλλά και το δίκτυο αποχέτευσης στην επέκταση του σχεδίου. Στα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου τοποθετήθηκε πλαστικός τάπητας τελευταίας γενιάς, κατασκευάστηκε παρκέ στο κλειστό στάδιο και τοποθετήθηκαν υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Βρίσκονται σε εξέλιξη: Ασφαλτοστρώσεις σε μεγάλους οδικούς άξονες εκτός πόλεων, όπως δρόμος προς ΒΙΠΕ, γερμανικός δρόμος κ.λπ., κατασκευάζονται Δημοτικό και νηπιαγωγείο στη Νέα Πέραμο, δεύτερος όροφος στη Βιβλιοθήκη Μεγάρων, νέος βρεφονηπιακός σταθμός, υδροδότηση της Κινέτας (κατασκευή αγωγού και δεξαμενών), τοποθετούνται ηλεκτρονικά συστήματα υδρομετρητών, για καταμέτρηση και έλεγχο διαρροών, συνδέσεις αποχέτευσης σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, νέο δίκτυο ομβρίων Νέας Περάμου, για αντιπλημμυρική θωράκιση, εκτροπή ρέματος Αγίας Παρασκευής και έργα υποδομής και οδοποιίας στην περιοχή, που κατοικούν Ρομά. Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα μεγάλα έργα στην Κινέτα, (αποκατάσταση υποδομών, έργα οδοποιίας, απομάκρυνση φερτών υλών από τις πλημμύρες κ.λπ.), παράλληλα συντάσσεται πλήθος μελετών για πλατείες, αναθεώρηση κυκλοφοριακής μελέτης Μεγάρων, που θα συμπεριλάβει και το νέο σχέδιο, μελέτη επέκτασης δικτύου ομβρίων Μεγάρων, για αντιπλημμυρική θωράκιση κ.λπ.

Έργα για το άμεσο μέλλον: Πολεοδόμηση Βαρέας (παραλία Μεγάρων), Αλεποχωρίου και επέκταση στην Κινέτα. Γκρέμισμα του προβληματικού 4ου Δημοτικού Σχολείου και ανοικοδόμηση νέου σύγχρονου κτιρίου, αντικατάσταση του οδοφωτισμού με Led, κατασκευή εξέδρας, με πολλές αίθουσες κάτω από αυτήν, στο γήπεδο Μεγάρων, κατασκευή ζώνης ρίψεων στο στάδιο, ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου (Κυριακούλειο πολιτιστικό κέντρο), αποκατάσταση δρόμου και πεζοδρομίων στην παραλία Μεγάρων (Βαρέα), ανάπλαση κέντρου των Μεγάρων και ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ανάπλαση περιοχής ακρογιάλι Νέας Περάμου, κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης και γωνιών ανακύκλωσης, βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, συντήρηση αθλητικών χώρων και σχολικών μονάδων, προσεισμικό έλεγχο σχολείων και δημοτικών κτιρίων, κατασκευή τριών πλατειών στα Μέγαρα, δύο στη Νέα Πέραμο και μίας στην Κινέτα, κατασκευή κολυμβητηρίου, κατασκευή Μαρίνας στη Νέα Πέραμο, κατασκευή καταδυτικού πάρκου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων «έξυπνων» πόλεων, αγορά ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ.

Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι κοινωνικές δομές του Δήμου Μεγαρέων και πόσο σημαντικό «εργαλείο» είναι το ΚΕΠ Υγείας;

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Μεγαρέων βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, χάρις στο άριστο προσωπικό, που τις στελεχώνει και καθημερινά επιδεικνύει τις ικανότητες και την αποδοτικότητά του, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά το απέδειξε περίτρανα και στις δράσεις για επίλυση προβλημάτων και ανακούφιση των πληγέντων από τις πολλαπλές θεομηνίες, που έπληξαν την περιοχή μας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το ΚΕΠ Υγείας, που έχει καταστεί πρότυπο και αρίστευσε στο πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας Αττικής, θα έλεγα πως είναι η σημαντικότερη δομή του δήμου, αφού ο βασικός του στόχος είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον ΠΟΥ, για τα οποία έχει αποδειχτεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Επομένως μία δομή, που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της ζωής των πολιτών, δεν μπορεί παρά να είναι η πολυτιμότερη.

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε;

Είναι τα εργαλεία που μπορούν να ξεκλειδώσουν την οικονομική δυσπραγία και την τεράστια μείωση των επιχορηγήσεων του κράτους προς τους δήμους. Έχουμε καταφέρει και έχουμε υποβάλει μελέτες και προτάσεις για όλα τα προγράμματα και ευελπιστούμε πως θα τύχουν της σχετικής χρηματοδότησης.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Μεγαρέων στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Εκτιμούμε πως μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών που έχουμε προγραμματίσει, ώστε την επόμενη δημοτική περίοδο να απογειωθεί η ανάπτυξη της περιοχής και ο δήμος μας να τύχει της προβολής και της επισκεψιμότητας, που του αξίζει.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Απόφασή μου είναι, και όχι μόνο πρόθεση, μαζί με τη δυνατή ομάδα, που με πλαισιώνει, να συνεχίσουμε για ακόμα μία θητεία, προκειμένου το νοικοκύρεμα που έχουμε επιτύχει και η αναπτυξιακή πορεία που έχουμε χαράξει να μην ανακοπεί. Ο τόπος μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο