Προσώρας έχουν αποφευχθεί εσωτερικές διενέξεις και αναταραχές ανάμεσα στους υποψήφιους μνηστήρες της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ. Το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό, μέχρις ότου ανακοινωθεί ο νικητής και γνωστοποιηθεί η συμπεριφορά των «χαμένων» της εσωκομματικής διαμάχης, που θα κληθούν να υπηρετήσουν την ενότητα του κόμματος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ο κερδισμένος πάει «ταμείο», όπως λένε και στο στοίχημα.

Τη δυναμική, που αναδείχθηκε προεκλογικά, του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει ο νέος αρχηγός να την παγιώσει και να την αυξήσει, δημιουργώντας ένα ρεύμα επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τα κόμματα εξουσίας, που τους πήραν «δανεικούς». Σε δεύτερη φάση, οι πολίτες περιμένουν από τον νέο αρχηγό να προχωρήσει στον μετασχηματισμό της δομής του κόμματος και στην επιλογή των νέων προσώπων. Αν η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών παραμείνει η ίδια και οι «αυλοκόλακες» συνεχίσουν να παίζουν τον πρώτο ρόλο, να είναι οι «έμπιστοι της αυλής», στις πρώτες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά θα κατρακυλήσουν. Η κοινωνία θέλει στο νυν ΚΙΝΑΛ και άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, εκτός από τον νέο αρχηγό, και νέο, άφθαρτο, δυναμικό στελεχιακό δυναμικό.

Η ΝΔ, αντίστοιχα, είχε το μητρώο των στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το δικό του «think tank», την ομάδα διοίκησης. Αν στο ΚΙΝΑΛ γίνει από τον νέο αρχηγό, για τη διατήρηση κομματικών ισορροπιών, απλώς ανακύκλωση απαξιωμένων, παλαιών στελεχών, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό και στην εικόνα του κόμματος και ιδιαίτερα στον νέο αρχηγό.

Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να συνεχίζει να προβάλλει το ελκυστικό αφήγημα των ολοκληρωμένων προτάσεων, ακολουθώντας την πολιτική της αειμνήστου Φώφης Γεννηματά, μη μπαίνοντας στον πειρασμό των ατέρμονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, για αντιπολίτευση εντυπωσιασμού χωρίς ουσία.

Είναι τεράστια η ευθύνη του νέου αρχηγού, αν χαθεί μια μοναδική ευκαιρία να δοθεί οριστικό «χτύπημα» στην απόλυτη ηγεμονία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η πρώτη στάση ΚΙΝΑΛ γράφει αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο