Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντρέας Κατσανιώτης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τον Απόδημο Ελληνισμό, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό, Παράλληλα μοιράστηκε μαζί μας τις πιο γλυκιές του αναμνήσεις από τα Ψηλά Αλώνια, όπου μεγάλωσε, και μας αποκάλυψε κρυφές ιστορίες από την πολιτική του διαδρομή

Ποια είναι η σημαντικότερη δράση που έχετε αναλάβει για τον Ελληνισμό της Διασποράς;

Δύσκολα να ξεχωρίσω. Θεωρώ ότι κάθε δράση –όχι μόνο δική μου αλλά και των προκατόχων μου– που αφορά τους απόδημους είναι σημαντική και δεν είναι διπλωματική η απάντηση που σας δίνω.

Εμένα, πάντως, μου φάνηκε διπλωματική η απάντησή σας….

Σε καμία περίπτωση. Ξέρετε, κα Καραβοκύρη, πιστεύω ότι η Διασπορά αποτελεί κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα και οι ακατάλυτοι δεσμοί της με την εθνική εστία κάνουν τον Ελληνισμό Οικουμενικό. Αποτελεί λοιπόν ευθύνη για κάθε Υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού να συντηρεί και να ενισχύει αυτούς τους δεσμούς.

Και με ποιον τρόπο το πετυχαίνετε;

Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα ότι η Πολιτεία είναι σταθερά δίπλα στους απανταχού Έλληνες. Για τον λόγο αυτόν υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο για την ψηφιοποίηση όλων των διπλωματικών μας αρχών.

Συγκεκριμένα, τι αφορά το έργο αυτό; Έχετε στοιχεία;

Το έργο αφορά υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονται σε περισσότερα από 130 σημεία του πλανήτη και οι οποίες πρέπει να περάσουν στη νέα εποχή, ώστε να εξυπηρετούν τους απόδημους εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά βάρη. Για να σας δώσω να καταλάβετε, εντός λίγων μηνών όλοι οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως για έκδοση: πιστοποιητικών μόνιμων κατοίκων, ληξιαρχικών πράξεων-δημοτολογίων, διαβατηρίων, στρατολογικών πιστοποιητικών, πληρεξουσίων, φορολογικών τελωνειακών θεμάτων κ.ά. Και μάλιστα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας μένουν σε περιοχές του εξωτερικού που απέχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το κοντινότερο προξενείο μας.

Δηλαδή είναι κάτι σαν το gov.gr, αλλά για απόδημους;

Μπορείτε να το πείτε και έτσι. Με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη έχουμε στενή συνεργασία, γι’ αυτό και του προτείναμε να ομαδοποιηθούν περίπου 50-60 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε ένα κεντρικό και ευδιάκριτο link εντός του gov.gr, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να βρίσκουν εύκολα την υπηρεσία που τους ενδιαφέρει.

Στο χαρτοφυλάκιό σας βρίσκεται και η Δημόσια Διπλωματία. Τι ακριβώς κάνει;

Οι μηχανισμοί της Δημόσιας Διπλωματίας μάς επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τους πολίτες άλλων χωρών και να προβάλλουμε τις αξίες, τις ιδέες, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές μας. Δείτε για παράδειγμα το δίκαιο αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς πιστεύει η βρετανική κοινή γνώμη και να τους πείσουμε ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Ως χώρα διαθέτουμε τεράστια αποθέματα ήπιας ισχύος, όπως είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός, η Δημοκρατία, η Διασπορά, η φιλοξενία, η διατροφή, η παιδεία κ.ά., που μας επιτρέπουν να δομήσουμε ένα ελκυστικό «αφήγημα». Ένα «αφήγημα» που προωθούμε με τα παραδοσιακά κανάλια και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Υπάρχει η ισχυρή επιθυμία των αποδήμων να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας μας. Το αποδεικνύουν με όλες τους τις δράσεις και με την προώθηση των εθνικών μας θέσεων σε κρίσιμα ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο πάγιο αίτημα των αποδήμων ήταν η διευκόλυνσή τους ώστε να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Αυτό το αίτημα ήρθε να ικανοποιήσει η ΝΔ. Γνωρίζουν οι απόδημοι ότι η δική μας κυβέρνηση επιχείρησε δύο φορές τα τελευταία δυόμισι χρόνια να υλοποιήσει την ισχυρή της προεκλογική δέσμευση, που είναι απλή και ξεκάθαρη: Δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Γνωρίζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς προέβαλλαν αβάσιμα προσκόμματα στη βούλησή μας να θεσμοθετήσουμε μία εκλογική διαδικασία που θα έδινε τη δυνατότητα σε περισσότερους Έλληνες να λάβουν μέρος σε αυτή, γεγονός που μας οδήγησε στο σημερινό συμβιβαστικό αποτέλεσμα. Τώρα, όμως, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Γι’ αυτό και καλούμε τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να προβούν στην ανάλογη κινητοποίηση και να εγγραφούν στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

Η επόμενη Βουλή θα έχει και μέλη του Απόδημου Ελληνισμού;

Αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ομογένεια. Τα εμπόδια που της έθεσε η Αριστερά μπορούμε να τα καταργήσουμε μαζί στην επόμενη Βουλή, η οποία για πρώτη φορά θα έχει βουλευτές μέλη του Απόδημου Ελληνισμού. Η μαζική συμμετοχή των αποδήμων στις επόμενες εκλογές θα αποδείξει, σε όσους θέλουν το Έθνος μας διαιρεμένο σε Έλληνες εσωτερικού και Έλληνες εξωτερικού, ότι είμαστε πολλοί και είμαστε ενωμένοι.

Στα 13 μου φόρτωνα πατάτες και καρπούζια στον Λάππα Αχαΐας

Θα ήθελα τώρα να περάσουμε σε ορισμένες πιο προσωπικές ερωτήσεις… Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια στην Πάτρα; Πού μεγαλώσατε;

Ανέμελες σχολικές στιγμές μα πάνω από όλα ισχυρές φιλίες. Μεγάλωσα στου Διάκου, μια γειτονιά της Πάτρας, και με αρκετούς συμμαθητές μου βρισκόμαστε ακόμα και σήμερα. Είναι οι κολλητοί μου.

Η πιο γλυκιά ανάμνηση από εκείνα τα χρόνια ποια είναι;

Κρατάω ακόμα τις γλυκιές στιγμές στη βιοτεχνία του πατέρα μου. Είχαμε επιχείρηση με λευκά είδη. Μεγάλωσα μέσα στο ύφασμα. Έπαιζα κρυφτό ανάμεσα στα τόπια με τα υφάσματα. Τα πιστόλια που κατάβρεχαν τα υφάσματα για να τα σιδερώσουν ήταν τα όπλα μου. Με εντυπωσίαζε η ιδέα να χώνομαι στα υφάσματα και στις μηχανές.

Σε τι ηλικία βγάλατε το πρώτο σας μεροκάματο και πώς;

Ήταν καλοκαίρι του 1982. Με το που έκλειναν τα σχολεία για θερινές διακοπές πήγαινα στον τόπο καταγωγής μου, στο Λάππα Αχαΐας. Στην ηλικία των δεκατριών, όπως όλα τα παιδιά της περιοχής, έπιασα δουλειά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του χωριού. Φορτώναμε πατάτες και καρπούζια. Με τα χρήματα που μάζεψα εκείνο το καλοκαίρι αγόρασα καινούργιο ποδήλατο. Ήταν της Ideal, τοπική εταιρεία που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Αυτές οι εμπειρίες σάς ώθησαν να γίνεται γεωπόνος;

Το χωριό μου, το Λάππα, έχει τον μεγαλύτερο κάμπο της Αχαΐας και εκεί έχουμε τα δικά μας κτήματα. Καταλαβαίνετε ότι οι παιδικές και εφηβικές μου παραστάσεις ήταν μέσα στην αγροτική παραγωγή. Βλέποντας τα κτήματα και τους ανθρώπους της γης, κατάλαβα ότι θέλω να σπουδάσω, κάτι που θα είναι χρήσιμο γι’ αυτούς. Επέλεξα τη Γεωπονική. Βέβαια, όταν πήρα το πτυχίο κατάλαβα ότι, αντί οι γεωπόνοι να είναι οι επιστήμονες της υπαίθρου και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονταν και αντιμετωπίζονται ως έμποροι φαρμάκων και σπόρων. Αυτή ήταν για μένα η προσγείωση στην πραγματικότητα. Συνειδητοποίησα δηλαδή ότι, εάν συνέχιζα σε αυτόν τον χώρο, θα ήμουν είτε έμπορος είτε δημόσιος υπάλληλος.

Τελικά ούτε γεωπόνος – έμπορος γίνατε ούτε δημόσιος υπάλληλος. Ασχοληθήκατε με την επικοινωνία…

Το πρώτο βήμα είχε μια κάποια σχέση με τη Γεωπονία. Με τη Σοφία Καββαθά βγάλαμε το «Ανθολόγιο Κηποτεχνίας», το πρώτο περιοδικό για την κηπουρική στην Ελλάδα. Όμως, μετά από περίπου έναν χρόνο μεταπήδησα στο internet, που εκείνη την εποχή έκανε τα εμβρυακά του βήματα στη χώρα μας. Στην πορεία ανέλαβα τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων της εφημερίδας «Η Καθημερινή», όπου υπήρξα υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τη στρατηγική προβολής της εφημερίδας, αλλά και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Η ενασχόλησή μου με τα media ήταν απο τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες.

Και η πολιτική πώς προέκυψε;

Μέσω της δουλειάς μου στην επικοινωνία. Το 2007 είχα βοηθήσει τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών να προβάλει τις δράσεις του στις μεγάλες εφημερίδες της Ισπανίας. Με κάλεσε τότε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που ήταν υπουργός Οικονομικών, και μου λέει: «Αφού η δουλειά σου είναι η εξωστρέφεια, τα ξένα media και το μάρκετινγκ, γιατί δεν έρχεσαι μαζί μας;». Ανέλαβα επικεφαλής του Οργανισμού Εξαγωγών και έμεινα έως το 2009 οπότε και ξαναγύρισα στον ιδιωτικό τομέα, φτιάχνοντας αυτήν τη φορά τη δική μου εταιρία επικοινωνίας, με αντικείμενο τα προϊόντα περιπτέρου και τα προϊόντα μάρκετινγκ για εφημερίδες, τηλεόραση και περιοδικά, με πελάτες στην Ισπανία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, παντού.

Ξαναγυρίσατε όμως στην πολιτική;

Είναι να μην κάνεις την αρχή (γέλια). Το 2012 με πήρε τηλέφωνο ο Αντώνης Σαμαράς και μου προτείνει να αναλάβω γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της τότε κυβέρνησης.

Έχουμε και λέμε: Ψηλά Αλώνια, Γεωπονική, επικοινωνία, πολιτική, ξανά επικοινωνία και επιστροφή στην πολιτική.

Ξεχάσατε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κα Καραβοκύρη.

Σωστά. Ήσασταν υποψήφιος περιφερειάρχης. Πώς προέκυψε αυτό;

Τον Δεκέμβριο του 2014 έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά. Βγαίνω στο Star και ενημερώνω για το Γραφείο Τύπου που φτιάξαμε, προκειμένου να διευθετούνται σε επίπεδο κυβέρνησης τα θέματα του σεισμού. Τελειώνει η συνέντευξη και δέχομαι ένα μήνυμα να πάω αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί μου ανακοινώνουν ότι θα είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα και, για να με πείσουν, μου λένε ότι οι δημοσκοπήσεις που έχουν κάνει με βγάζουν πρώτο.

Σας είχαν βάλει στις μετρήσεις;

Όχι ακριβώς. Δεν είχαν μετρήσει εμένα ονομαστικά, αλλά είχαν μετρήσει γενικά και απρόσωπα την απόδοση μιας νέας και άφθαρτης υποψηφιότητας. Τα συζητάμε σήμερα και γελάμε, αλλά τότε είχα πάθει ένα μικρό σοκ. Τελικά, δίνω τον αγώνα μου σε μια πολύ δύσκολη Περιφέρεια, όπου παραδοσιακά η ΝΔ έως τότε δεν είχε καμία τύχη. Παίρνω 49,2%, και χάνω οριακά. Λίγους μήνες μετά βγήκα πρώτος βουλευτής στον νομό μου με τη ΝΔ.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο