«Αρκετά θλιβερή», χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τη σχέση Ρωσίας – ΗΠΑ, λίγο πριν τη συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις του για την ατζέντα των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού επισήμανε ότι η συνάντηση θα γίνει με βιντεοδιάσκεψη και πως θα μεταδοθούν ζωντανά τα πρώτα πλάνα, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα τις συνάντησης της Γενεύης, σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων αλλά και για την ένταση γύρω από την Ουκρανία, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

«Θα χρειασθεί να συζητήσουν με ποιον τρόπο υλοποιούνται εκείνες οι συνεννοήσεις, οι οποίες είχαν επιτευχθεί στη Γενεύη, να ανατρέξουν και να δουν τι υλοποιείται και τι απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, και συνέχισε λέγοντας πως «φυσικά είναι και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια αρκετά θλιβερή κατάσταση».

«Στη συνέχεια (οι πρόεδροι) θα συζητήσουν τα ζητήματα που ασφαλώς ”θορυβούν” στην ημερήσια διάταξη και είναι πρωτίστως η ένταση γύρω από την Ουκρανία, το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας και η πρωτοβουλία του προέδρου Πούτιν για τις εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Τόνισε επίσης, ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας, αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να είναι μονομερείς, «εγγυήσεις υπάρχουν μόνο και από τις δύο πλευρές».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει τον τελευταίο μήνα, ασυνήθιστες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια πιθανή, όπως λένε, ρωσική εισβολή, κάτι που η Μόσχα έχει απορρίψει ως κινδυνολογία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε, ότι αυτό που η Ρωσία θεωρεί ως υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της και οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα χρειάζεται από τη Δύση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές εγγυήσεις από νομικής απόψεως για το ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς, όπως και ότι ορισμένοι τύποι οπλικών συστημάτων δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Ο Πούτιν αναμένεται να εγείρει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί άλλη μια σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας και με τον Μπάιντεν.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα ξεκινήσουν «περίπου στις έξι το απόγευμα» (ώρα Μόσχας και Ελλάδος), ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα είναι μια αρκετά περιεκτική και μακροσκελής τηλεδιάσκεψη, θα είναι μια ασφαλής τηλεδιάσκεψη», η οποία «θα διαρκέσει αρκετή ώρα».