Έπειτα από 16 χρόνια θητείας στη γερμανική καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, αποχωρεί σήμερα μετά την επίσημη ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς.

Στη θητεία της η καγκελάριος, συμμετείχε σε ατελείωτες και εξαντλητικές Συνόδους Κορυφής, διασκέψεις με αρχηγούς κρατών και διεργασίες στο εσωτερικό της Γερμανίας. Η ίδια αναφέρει ότι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον. Άμεσα το μόνο που θέλει είναι να διαβάσει μερικά καλά βιβλία.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σε εκδήλωση που έγινε τον Σεπτέμβριο, είχε παραδεχτεί ότι από τότε που μπήκε στην πολιτική, το 1990, είχε μόλις ένα λεπτό να σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει μετά την αποχώρησή της. «Θέλω να σκεφτώ πολύ προσεκτικά τη φάση της ζωής μου, που πλησιάζει τώρα» είχε πει, ενώ αναρωτήθηκε: «Θέλω να γράφω; να Μιλάω; Να κάνω πεζοπορία; Να μείνω στο σπίτι; Να ταξιδέψω στον κόσμο;».

Οι πληροφορίες άλλωστε για νέο γραφείο στο κέντρο του Βερολίνου αλλά και συγκαλυμμένες αναφορές της Μέρκελ σε συνεντεύξεις προϊδεάζουν ότι η πλήρης εξαφάνισή της, δεν είναι πιθανό σενάριο.

Με την ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς, η Μέρκελ «θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή» και δεν θα παρευρεθεί σε κανένα ραντεβού για μια περίοδο μηνών, δήλωσε ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος επί σειρά ετών Στέφεν Ζάιμπερτ την περασμένη εβδομάδα.

Σε βιντεοδιάσκεψη που έγινε με βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η απερχόμενη καγκελάριος φέρεται ότι ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητά της για ερωτήσεις, τονίζοντας ότι δημοσίως δε θα δώσει καμία συμβουλή.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την επιστροφή της στην έρευνα, κοντά στον σύζυγό της που πρόσφατα παρέτεινε το συμβόλαιό του στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ ως ανώτερος ερευνητής μέχρι το 2022. Η Μέρκελ πάντως φέρεται ότι απέρριψε τις προτάσεις να φορέσει τη λευκή μπλούζα του εργαστηρίου. «Μπορώ να με βλέπω να μιλώ τακτικά για τη σύνδεση μεταξύ της ευημερίας, της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα κάνω καμία επιστημονική εργασία» είχε δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Μια άλλη φημολογία αφορούσε τη μετακόμιση στο Αμβούργο, τη γενέτειρά της, καθώς πληροφορίες έφεραν την απερχόμενη καγκελάριο να έχει αγοράσει ακίνητο σε πλούσιο προάστιο. Η ίδια διέψευσε τις πληροφορίες τον Σεπτέμβριο, ξεκαθαρίζοντας ότι το Βερολίνο θα παραμείνει το κέντρο της ζωής της. Σε κάθε περίπτωση, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί την πρώτη πρόταση που θα της παρουσιαστεί, μόνο και μόνο από τον φόβο του να μην κάνει τίποτα.

Το γραφείο της Μέρκελ έχει ήδη υποβάλλει σε επιτροπή της Bundestag αίτημα τον περασμένο μήνα, το οποίο στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο. Με αυτό, η απερχόμενη καγκελάριος είχε ζητήσει να αποκτήσει, μετά την αποχώρησή της, γραφείο στη λεωφόρο Unter den Linden του Βερολίνου, που θα στελεχωθεί με εννέα υπαλλήλους, εκ των οποίων δύο διευθυντές γραφείων, δύο ειδικοί βοηθοί, τρεις υπάλληλοι και δύο οδηγοί.

Το σενάριο που σίγουρα αποκλείεται μεσοπρόθεσμα, είναι αυτό που ακολούθησε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ενεπλάκη στη ρωσική εταιρεία αγωγών Nord Stream, δύο μήνες αφότου αποχώρησε από την καγκελαρία, προκαλώντας σκάνδαλο. Ή την ίδρυση εταιρείας για λόμπινγκ από τον Χέλμουτ Κολ. Κι αυτό επειδή το 2015, ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει στους κατόχους υψηλών πολιτικών αξιωμάτων να «περάσουν» στο λόμπινγκ για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους και έως 18 μήνες.