Στην ανθρωποκτονία της 29χρονης γυναίκας στην Αλεξανδρόπουλη αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό.

«Προφανώς, φαινόμενα ανθρωποκτονιών είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, ειδικά όταν συνδέονται με συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας. Οι εξοικειωμένοι με το ποινικό μας δίκαιο, ξέρετε ότι υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, και επομένως υπάρχει επαύξηση του αξιοποίνου, κυρίως όταν οποιοδήποτε αδίκημα τελείται -εννοώ αδίκημα σωματικής βίας, σωματικών βλαβών- σε περιβάλλον ενδοοικογενειακό. Προφανώς, η ανθρωποκτονία έχει επανέλθει στα ισόβια και ούτως ή άλλως επιβάλλεται το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Έχει μία σημασία το γεγονός ότι μία τέτοια πράξη τελείται ενδοοικογενειακά, ως προς τη στάθμιση και την αξιολόγηση των ενδεχόμενων και της χορήγησης ελαφρυντικών. Δεν είναι άμεσα συνδεόμενα το ένα με το άλλο, τα ελαφρυντικά με την ενδοοικογενειακή βία, αλλά γίνεται μία συνολικότερη στάθμιση της προσωπικότητας του δράστη και των συνθηκών τέλεσης των αδικημάτων αυτών. Από την άλλη μεριά, αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι η αποτελεσματικότερη προσέγγιση, υπό την έννοια του να έχει κανείς τις ορθές ποινικές διατάξεις και τη σωστή εφαρμογή των ποινικών διατάξεων, για να αντιμετωπίσει αυτές τις απαράδεκτες δολοφονίες, δεν αναιρεί γενικότερα ζητήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με στερεοτυπικές προσεγγίσεις, στο μυαλό πολλών ανθρώπων, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των δύο φύλων. Εκεί, όντως, χρειάζονται πολύ πιο σύγχρονες και πολύ πιο απαιτητικές δράσεις, οι οποίες, πράγματι, μπορούν να συμβούν και στην κοινωνία των πολιτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε και να είναι διαρκής, για την κατάκτηση της ισότητας των φύλων, είναι κάτι που πρέπει να επαφίεται μόνο στη δράση της κοινωνίας των πολιτών».

«Στη δημόσια διοίκηση επαιρόμεθα να λέμε ότι η χώρα μας σε μία σειρά από δείκτες φαίνεται ότι εμπιστεύεται τη γυναίκα. Το 50% των διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο είναι γυναίκες. Μένουν αρκετά να γίνουν στα ζητήματα των εκπροσώπων του λαού. Εκεί οι γυναίκες που εκλέγονται, παρά την ύπαρξη ποσοστώσεως, είναι σε χαμηλό ποσοστό και προφανώς είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνουμε», σημείωσε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Ειδικά, στο υπουργείο Εσωτερικών, επίσης επαιρόμεθα να λέμε ότι τα σημαντικότερα στελέχη μας είναι γυναίκες. Η γγ ανθρώπινου δυναμικού, η κ. Χαραλαμπογιάννη, είναι γυναίκα. Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επίσης. Οι πυλώνες της διοικητικής μεταρρύθμισης επομένως, είναι γυναικείου φύλου και με την έννοια αυτή, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές των δράσεων αυτών».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είπε ότι μια 29χρονη γυναίκα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και αυτό είναι το 16ο περιστατικό γυναικοκτονίας και μίλησε για την ανάγκη η Πολιτεία να αναπτύξει πολιτικές για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Αναφέρθηκε επίσης στην πλειάδα εθελοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα προστασίας φύλου και ισότητα που πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία.

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, είπε ότι «τον τελευταίο καιρό προστέθηκαν τρεις ακόμα γυναικοκτονίες φτάνοντας τις δεκαέξι». «Κάτι συμβαίνει που δεν μπορεί μάλλον η Πολιτεία να το αντιληφθεί και χρειάζονται ειδικά μέτρα. Δεν φτάνουν μόνο οι εθελοντικές οργανώσεις και οι ατομικές πρωτοβουλίες που και αυτές είναι πολύ σημαντικές, αλλά χρειάζονται ειδικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, χρειάζεται στοχευμένη πολιτική που θα επέμβει στις τοπικές κοινωνίες στην επικράτεια», είπε η κ. Λιακούλη και προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα ανεβαίνει στη λίστα στην ΕΕ, επικίνδυνα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, υπογράμμισε πως πέρα από την αυτονόητη καταδίκη αυτών των φαινομένων, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια γυναίκες και στην πολύμορφη βία. Είναι οι ίδιες αιτίες που ευθύνονται και για τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε και περιμένουμε να ακούσουμε ποιο θα είναι το επόμενο θύμα. Σήμερα ήταν η 29χρονη, δεν γίνεται κάθε μέρα να χάνονται γυναίκες, παιδιά να μένουν χωρίς τις μητέρες τους, οικογένειες να χάνουν τις κόρες τους, τις αδελφές τους», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει ολιστική στρατηγική για να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα του. «Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικτονία. Το χρωστάμε στις οικογένειες που κλαίνε πάνω από τάφους», είπε η κ. Μπακαδήμα.