Ο βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο podcast της «Καθημερινής» όχι μόνο δεν υιοθέτησε καταγγελίες τύπου «ΜΕΘ μόνο για VIP», αλλά ήταν κατηγορηματικός, καθώς τάσσεται στο πλευρό του Ανδρέα Ξανθού και επισημαίνει ότι το κόμμα του ενίοτε παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση». «Δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης», δήλωσε ο πρώην υπουργός, επικρίνοντας έτσι και την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα αλλά κυρίως του Παύλου Πολάκη που κατηγορούν την κυβέρνηση για τους θανάτους από κορωνοϊό.

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη προκάλεσαν την «έκρηξη» της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», η οποία αποκαλεί, εμμέσως, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «απολογητή της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο διευθυντής της Αγγ. Τσέκερης, σε ενυπόγραφο άρθρο του, με τίτλο «Μια απάντηση της Αυγής στον Νίκο Φίλη», επιτίθεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αποκλίνει από την κομματική γραμμή, και αναφέρει πως «από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη, όχι».