Σε μια νέα πολύ σημαντική απόφαση προέβη η αμερικανική Δικαιοσύνη για τις αμβλώσεις στο Τέξας. Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ, αποφάσισε ότι οι κλινικές στο Τέξας που προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε γυναίκες που θέλουν να πραγματοποιήσουν άμβλωση, μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της πολιτειακής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Παρόλα αυτά, οι δικαστές επιτρέπουν να παραμείνει σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η νέα νομοθεσία, που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει την έκτρωση ουσιαστικά μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, χωρίς εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Οι νομοθέτες του Τέξας μετακύλισαν την ευθύνη για την επιβολή του νόμου σε ιδιώτες και όχι σε κρατικούς αξιωματούχους.

Ο νόμος επιτρέπει αγωγές κατά κλινικών, γιατρών και οποιουδήποτε «βοηθά ή υποκινεί» μια άμβλωση που πραγματοποιείται μετά την ανίχνευση καρδιακής δραστηριότητας στο έμβρυο.

Η υπόθεση έθεσε ένα πολυδιάστατο σύνολο ζητημάτων σχετικά με το ποιος, αν κάποιος, μπορεί να κάνει μήνυση για τον νόμο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, την τυπική οδό για την αμφισβήτηση των περιορισμών στις αμβλώσεις. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια μπλοκάρουν συνήθως παρόμοιους νόμους, οι οποίοι βασίζονται στην παραδοσιακή επιβολή ισχύος από τις κρατικές και τοπικές αρχές.