Το φαβορί, οι συσχετισμοί και το μεγάλο στοίχημα

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου αναμετρώνται στον τελικό γύρο, με τον νεαρό ευρωβουλευτή να έχει ισχυρό προβάδισμα, ενδεχομένως και μην αναστρέψιμο με βάση τις προβλέψεις και τις αναλύσεις, έναντι του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη για να αλλάξει τα δεδομένα του πρώτου γύρου, χωρίς όμως να καταφέρει μία αναστροφή, τουλάχιστον όχι εμφανή, του κλίματος.

Η σημερινή αναμέτρηση έχει φαβορί τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πέραν της διαφοράς των εννέα μονάδων, με την οποία πέρασε στην πρώτη θέση έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, κατάφερε να αποσπάσει και τη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ήλθε τρίτος την προηγούμενη Κυριακή με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 26%. Αντιθέτως ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόσθεσε στις δυνάμεις του πρώτου γύρου κάποια επίσημη στήριξη, ούτε καν από τους υποψήφιους που έλαβαν μικρότερα ποσοστά, παρότι δύο εξ αυτών, οι Χαρης Καστανίδης και Πευλος Γερουλάνος, ήταν στενοί του συνεργάτες στα χρόνια τις διακυβέρνησής του (2009-11).

Κρίσιμο στοιχείο όχι μόνο για τους συσχετισμούς, που θα προκύψουν από τις κάλπες, αλλά και για την αφετηρία από την οποία ξεκινά από αύριο το Κίνημα Αλλαγής είναι η συμμετοχή του κόσμου στην επαναληπτική διαδικασία. Το ρεκόρ των 270.000 της πρώτης Κυριακής έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο κόσμος της παράταξης τη θέλει και πάλι σε δυναμικό ρόλο και την στηρίζει. Και οι δύο υποψήφιοι απηύθυναν έκκληση τις τελευταίες ημέρες στα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ να δώσουν το παρόν και σήμερα, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκαναν στον πρώτο γύρο.