«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε κόντρα στο ρεύμα και να συγκρουστούμε, αν χρειαστεί, και με τα μεγάλα συμφέροντα», δηλώνει ο βουλευτής Ηρακλείου και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης. Ταυτόχρονα προσθέτει ότι «με στόχο να μπει ξανά η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», πρέπει να υπάρξει «ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, άμεση στήριξη του λιανεμπορίου και της εστίασης, που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς lockdown, γενναία ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, με κούρεμα οφειλών και ενίσχυση της απασχόλησης».

Εκφράζει, δε, τη βεβαιότητα ότι «έχουμε στο πλευρό μας τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας». Επιπλέον, όσον αφορά την πανδημία, ο κ. Μαμουλάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί στοχευμένη τιμωρητική πολιτική», ενώ «δεν έδειξε διάθεση για μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς», με αποτέλεσμα να «έχουμε μπροστά μας ένα εφιαλτικό δίμηνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες».

Σε ένα κορυφαίο θέμα της χρονικής συγκυρίας, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, διχάστηκε το πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξής σας. Γιατί αυτή η «Βαβέλ»; Γενικά, ποια είναι η κεντρική πολιτική σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ο κ. Μητσοτάκης, που κάθε καλοκαίρι κηρύσσει τη «λήξη της πανδημίας» και κάθε χειμώνα κουνάει το δάκτυλο στους πολίτες μεταθέτοντας σε εκείνους την ευθύνη της αναζωπύρωσης, ο άνθρωπος που μόλις πριν από λίγες μόνο ημέρες δήλωνε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της αποτελεσματικότητάς της και τόνιζε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο, προχώρησε σε μια στοχευμένη τιμωρητική πολιτική, απέναντι σε όσους βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Όσοι μπορούν να πληρώνουν 100 ευρώ τον μήνα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Αυτές οι παλινωδίες και η έλλειψη κάθε διάθεσης για μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς μαρτυρούν και τον πανικό της κυβέρνησης, την πιο κρίσιμη στιγμή. Έχουμε μπροστά μας ένα εφιαλτικό δίμηνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ένα δίμηνο που πλέον, εξαιτίας της αβελτηρίας της κυβέρνησης, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ακόμη πιο τραγικές καταστάσεις. Και με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πολλές δεκάδες ασθενών να περιμένουν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, επιβάλλεται να ληφθούν επιτέλους και τα ανάλογα μέτρα που θα σώσουν όσες περισσότερες ζωές συμπολιτών μας είναι εφικτό. Τέτοια μέτρα είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων, οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αντί της περικοπής κατά 800 εκατ. ευρώ των δαπανών του ΕΣΥ στον Προϋπολογισμό του 2022, η διατήρηση των 1.500 εξειδικευμένων νοσηλευτών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν κ.ά.

Επιβάλλεται, όμως, και να πάψει να εθελοτυφλεί η κυβέρνηση με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με τις υπεράριθμές τάξεις –το 25% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά– ή στα ΜΜΜ, που παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Οι προτάσεις μας είναι γνωστές. Και αποτελούν λύσεις στα προβλήματα. Οι κυβερνητικές ιδεοληψίες είναι το πρόβλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτίθεται σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης. Αν στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση, ποια κοινή πρόταση ή ποιο διακύβευμα καταθέτετε στους όμορους χώρους για ενδεχόμενη συνεργασία;

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βάλουν ξανά τη χώρα σε τροχιά αισιοδοξίας. Σε τροχιά που, από το ζοφερό σήμερα, θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες της στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Σε έναν ψηφιακό, πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα λαμβάνει υπόψη της και θα μεριμνά για τις νέες μορφές κοινωνικών ανισοτήτων που προκύπτουν. Με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρή δημόσια Παιδεία και Υγεία. Με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Με τους πολλούς στο επίκεντρο. Όπως αξίζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία, όπως αξίζει στον λαό μας. Όπως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για μια προοδευτική διακυβέρνηση, έτσι είμαστε και αποφασισμένοι να πάμε κόντρα στο ρεύμα και να συγκρουστούμε, αν χρειαστεί, και με τα μεγάλα συμφέροντα που μάχονται αυτήν τη λογική. Και το βασικό σε αυτόν τον αγώνα, είναι ότι δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε στο πλευρό μας τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Και αυτό μάς δίνει δύναμη για τη συνέχεια.

Στον ευαίσθητο χώρο της οικονομίας, πώς θα στηρίξετε επιχειρήσεις και κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία και τις ανατιμήσεις στην αγορά;

Έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη μια σειρά από ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, ενώ διαρκώς καταθέτουμε και συγκεκριμένες τροπολογίες για άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών που ταλανίζουν επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά. Όπως, για παράδειγμα, η τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Επαναφέρουμε παράλληλα με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις μας που αφορούν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας, όπως είναι η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η άμεση στήριξη του λιανεμπορίου και της εστίασης, που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς lockdown, η γενναία ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με κούρεμα οφειλών, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση των προνοιακών επιδομάτων που περικόπτονται από τη ΝΔ κατά 1,7 δισ. ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, η θέσπιση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κ.ά.

Πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στα προβλήματα, αλλά συγκρούονται με τη νεοφιλελεύθερη τακτική της ΝΔ. Την τακτική που, σε έναν βαθμό, είναι υπεύθυνη για αυτά τα προβλήματα.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο