Συναντήσαμε τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μοιράστηκε μαζί μας τις παιδικές του αναμνήσεις, μας μίλησε για το νέο του χόμπι, για την οικογένειά του, για την πολιτική του διαδρομή και για τα «πέτρινα» χρόνια στη Βουλή, τονίζοντας ότι η πορεία του δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσε μεγάλο «σχολείο» για τον ίδιο. Παράλληλα συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Την τελευταία εβδομάδα κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και γενικότερα στην Κεντροαριστερά αγγίζουν τη ΝΔ;

Κυρία Καραβοκύρη, δεν πιστεύω ότι οι εξελίξεις ενός κόμματος μπορούν να επηρεάσουν ένα άλλο επί της ουσίας. Ωστόσο, κάθε πολιτικός οργανισμός οφείλει να εξετάζει τα νέα δεδομένα που μπορεί να δημιουργήσει στο πολιτικό σκηνικό μια εσωκομματική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες αποτελεί θετικό γεγονός και το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Δείχνει ότι οι πολίτες επιλέγουν την πολιτική για τη λύση των προβλημάτων τους.

Όσον αφορά τη ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά ένα κόμμα εξουσίας, που έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία, χαράσσει την πορεία του στον χρόνο, μέσα από καθαρές θέσεις υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας και των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η παράταξή μας διαρκώς μεγαλώνει, ανανεώνεται και ισχυροποιείται, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και επιβραβεύονται από τους πολίτες.

Θα ήθελα να πάμε λίγο πίσω τον χρόνο και να θυμηθούμε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας σας. Κατ’ αρχάς, πού γεννηθήκατε;

Γεννήθηκα στα Γιαννιτσά, μια πόλη με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και σημαντική ιστορία, που αναπτύσσεται διαρκώς και ακολουθεί τους σύγχρονους ρυθμούς. Είναι κομμάτι του Νομού Πέλλας, ενός τόπου με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, που είναι τιμή μου να τον εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο.

Τι κρατάτε από τις παιδικές σας μνήμες στα Γιαννιτσά;

Κρατώ τις μνήμες από τα μαθητικά χρόνια, τους δασκάλους μου που μου έδωσαν τα πρώτα εφόδια και βέβαια τους φίλους μου και τις σχέσεις ζωής που δημιουργήσαμε και τις κρατάμε μέχρι σήμερα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί, από τη θέση που βρίσκομαι, μπορώ να προσφέρω στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, όπως βέβαια και σε ολόκληρο τον νομό μου, τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών μου.

Πώς ήταν η οικογένεια που μεγαλώσατε; Ήταν πολιτικοποιημένη; Με τι ασχολούνταν οι γονείς σας;

Προέρχομαι από μια μέσο-αστική οικογένεια. Ο πατέρας μου, Βαγγέλης, διετέλεσε υπάλληλος στο Δημόσιο Ταμείο στα Γιαννιτσά και η μητέρα μου, Ελένη, εργάστηκε για 30 και πλέον χρόνια ως νηπιαγωγός σε σχολικές μονάδες του νομού. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι με ενεργή κοινωνική δραστηριότητα και με έντονο το στοιχείο της προσφοράς, κάτι που το μετέφεραν και σε εμένα.

Οπότε μεγαλώσατε σε μια πολιτικοποιημένη οικογένεια. Και η πολιτική πότε μπήκε στη ζωή σας; Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά;

Όντως, η ενασχόλησή μου με την πολιτική ήρθε από μικρή ηλικία. Από πολύ νωρίς είχα σαφή ιδεολογική τοποθέτηση και ταυτόχρονα έντονη τη θέληση για προσφορά. Παράλληλα, πάντα πίστευα ότι, για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να συμμετέχουμε. Κοιτώντας λοιπόν πίσω, θα πω ότι η απόφασή μου προέκυψε σχεδόν νομοτελειακά.

Και πώς επιλέξατε να γίνετε πολιτικός μηχανικός;

Ξέρετε, από μικρός είχα στο μυαλό μου ότι θα ακολουθήσω είτε τη μαθηματική επιστήμη είτε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Τελειώνοντας τις Πανελλαδικές και έχοντας δηλώσει μόνο αυτές τις δύο σχολές, οι βαθμοί μου με οδήγησαν στην πρώτη επιλογή μου, το Πολυτεχνείο. Το επάγγελμά μας μου αρέσει γιατί, αν και φύσει τεχνικό, παρουσιάζει ομοιότητες με τον τρόπο που οργανώνεις τη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους, στοιχείο στο οποίο από μικρός έδινα ιδιαίτερη σημασία.

Πώς το εννοείτε αυτό; Μας το εξηγείτε;

Να σας εξηγήσω. Όπως χτίζεις ένα κτίριο και το πρώτο σου μέλημα είναι να έχει γερά θεμέλια και να αντέχει στους κραδασμούς, έτσι χτίζεις σε στέρεες και γερές βάσεις μια ανθρώπινη σχέση, αν θέλεις να κρατήσει στον χρόνο.

Πόσα χρόνια έχετε «κολλήσει» ένσημα στην ελεύθερη αγορά ως πολιτικός μηχανικός;

Ήδη μετράω 25 χρόνια στο ελεύθερο επάγγελμα. Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου και των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων άρχισα να εργάζομαι. Το 1995 εγγράφτηκα στο ΤΕΕ και έκτοτε ασκώ το επάγγελμά μου, το οποίο, εκτός από την εξασφάλιση του βιοπορισμού της οικογένειάς μας, μου έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ασχοληθώ συστηματικά με σημαντικά μνημειακά έργα κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην πορεία σας υπήρξε κάποιο πρόσωπο που κατά κάποιον τρόπο συντέλεσε καταλυτικά στην απόφασή σας να εμπλακείτε με την πολιτική;

Στη ζωή μου υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Συνομιλώ μαζί τους, ακούω τη γνώμη τους, ζητώ τις συμβουλές τους. Η απόφαση να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών ως υποψήφιος βουλευτής ήταν προσωπική και μετά από συζήτηση με την οικογένειά μου και τους στενούς μου φίλους.

Θυμάστε πότε και πού συναντήσατε για πρώτη φορά τον Αντώνη Σαμαρά και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στην κοινή πορεία σας;

Τον Αντώνη Σαμαρά τον συνάντησα πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1992. Αν έπρεπε να διαλέξω μια περίοδο που ήταν πολύ απαιτητική, αυτή σίγουρα είναι οι εσωκομματικές εκλογές του 2010 για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν για εμένα μια μεγάλη πρόκληση, καθώς με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και με επέλεξε να συμμετέχω στον στενό οργανωτικό πυρήνα της εκστρατείας του. Ήταν μια έντονη περίοδος, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, συναντώντας φίλους και μέλη της παράταξής μας που στήριζαν τότε συνολικά την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να βγει και πάλι δυνατά μπροστά. Εγώ υπήρξα τυχερός, καθώς όλη αυτή τη διαδικασία την έζησα δίπλα σε έναν σπουδαίο πολιτικό, που έγραφε τότε ένα σημαντικό κεφάλαιο της δικής του πολιτικής ιστορίας.

Σήμερα, μετά από αυτήν τη μακροχρόνια σχέση και συνεργασία, τι είναι αυτό που κρατάτε ως «παρακαταθήκη» από τον Αντ. Σαμαρά;

Το πρώτο πράγμα που κερδίζει κανείς δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό είναι το αίσθημα που μεταφέρει στους άλλους, ότι πάνω από όλα είναι η Ελλάδα. Το οποίο το απέδειξε στην πράξη, όταν έβαλε τη χώρα πάνω και από την υγεία του. Επίσης, κρατώ και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τους ψηφοφόρους του στη Μεσσηνία, που δεν το συναντάς εύκολα. Είναι απίστευτη η αγάπη που δείχνουν στο πρόσωπό του οι συντοπίτες του. Αυτό για έναν πολιτικό είναι σημαντικό «σχολείο»…

Για ποιον λόγο είναι σημαντικό «σχολείο»;

Γιατί σου υπενθυμίζει ποια είναι η αφετηρία, και αυτή είναι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών σου.

Στη Βουλή μπήκατε στα «πέτρινα χρόνια» των μνημονίων του 2012. Τι διακυβεύονταν τότε;

Τότε διακυβεύονταν η διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και, ουσιαστικά, το μέλλον όλων των Ελλήνων. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η διάσωση της χώρας, η επαναφορά της σε κανονικούς ρυθμούς και η δυνατότητα να επανεκκινήσει. Βέβαια τότε, πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, είχαμε να αντιπαρατεθούμε και τον άκρατο λαϊκισμό και την επένδυση των πολιτικών μας αντιπάλων πάνω στα προβλήματα των πολιτών που δημιούργησε η κρίση. Τα αποτελέσματα βέβαια τα ξέρουμε, τα είδαμε και τα ζήσαμε. Η χώρα, αντί να αφήσει τα μνημόνια, φορτώθηκε με δύο νέα και αχρείαστα.

Για να έρθουμε στο σήμερα. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Έχετε χόμπι;

Τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό μου, Γεωργία, έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας το περπάτημα και το ποδήλατο. Αυτή η δραστηριότητα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου μας χρόνου, την οποία ακολουθούν και τα παιδιά. Φέτος, μαζί με τους φίλους μας από την Πέλλα, έχουμε ως στόχο να πραγματοποιήσουμε στα βουνά της Ελλάδος όσες περισσότερες περιπατητικές διαδρομές μάς επιτρέπει ο χρόνος, που δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων είναι ελάχιστος.

Στην οικογένειά σας, ποιος είναι ο «αυστηρός» κριτής σας και ποιος είναι το στήριγμά σας; 

Η Γεωργία και τα παιδιά μου, ο Βαγγέλης και η Σοφία, είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Πάντα με ευγένεια και χιούμορ, όμως, και πάντα με στοχευμένες παρατηρήσεις, που τις ακούω και προσπαθώ να τις υιοθετώ. Είναι παράλληλα και αυτοί που στηρίζουν κάθε βήμα και κάθε επιλογή μου και γι’ αυτό τους οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο Νομός Πέλλας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νομού Πέλλας εντοπίζεται στις υποδομές, ένας τομέας στον οποίο μειονεκτεί. Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό τελειώνει και η Πέλλα μπαίνει επιτέλους στον χάρτη των μεγάλων έργων. Να σας πω ότι έχουν δρομολογηθεί η αναβάθμιση και η κατασκευή του οδικού άξονα «Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα» μέσω ΣΔΙΤ, δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού που υλοποιείται σταδιακά. Επίσης, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για το έργο του Φράγματος του Αλμωπαίου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχήματα ΣΔΙΤ, ενώ σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει και το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας. Τέλος, προχωράνε από το υπουργείο Πολιτισμού έργα όπως η αναστήλωση της παλιάς Μητρόπολης Γιαννιτσών και η αποκατάσταση του Κάστρου της Χρυσής Αλμωπίας. Το 2022, τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων, αναμένεται να είναι η χρονιά των έργων για την Πέλλα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που κληθήκατε να λάβετε ως εν ενεργεία βουλευτής;

Ίσως η περίοδος 2012-2013 να ήταν η δυσκολότερη, όχι τόσο στο πεδίο των αποφάσεων, καθώς εκείνο το διάστημα η κυβέρνηση ακολουθούσε μια πολιτική διάσωσης και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα στήριζε τις πολιτικές με αίσθημα ευθύνης, κάνοντας το πατριωτικό της καθήκον. Ήταν όμως η πιο δύσκολη από τη σκοπιά της αγωνίας που είχαμε για τη χώρα, για όσα έπρεπε να γίνουν, για το δύσκολο έργο που έπρεπε ο τότε πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να φέρουν εις πέρας. Και το κατάφεραν. Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2012 μια χώρα ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και την παρέδωσε με την οικονομία σε ανάπτυξη.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο