Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στους διαπιστευμένους συντάκτες, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, όμως ο εμβολιασμός αυτός, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως στόχος είναι και η προστασία των παιδιών αλλά και η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, άρα η προστασία των πιο ευάλωτων.

Ειδική αναφορά έκανε σε μελέτη που αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου. «Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια», πρόσθεσε.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον, αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. «Όλοι όμως», όπως είπε, «διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα».

Σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά, εξήγησε πως είναι οι συνήθεις όπως η τοπική αντίδραση και ο πυρετός, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός των παιδιών είναι σε δύο δόσεις με διάστημα 21 ημερών.

Την ίδια στιγμή, απευθύνθηκε στους γονείς, εξηγώντας πως ο παιδίατρος γνωρίζει τη διαδικασία και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στον βασικό εμβολιασμό παιδιών.

Τέλος, σχετικά με την τρίτη δόση σε άτομα κάτω των 18 ετών, τόνισε πως ο FDA ενέκρινε την ενισχυτική δόση σε υγιείς εφήβους άνω των 16 ετών, υπογραμμίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή ακόμα είναι επιφυλακτική για κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως έχουν γίνει πάνω από 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αναφέροντας τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα. Όσο αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη (15/12) ενώ για τους δικαιούχους αναμνηστικής δόσης, υπογράμμισε πως είναι πάνω από 5 εκατομμύρια τα άτομα που δικαιούνται την ενισχυτική δόση.