Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού και έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, ενώ σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή στήριξης ρευστότητας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους δύο δήμους και έχουν πληγεί από την COVID και τους περιορισμούς που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Παράλληλα, η ανάκαμψη για αυτές τις εταιρείες έχει τεθεί σε κίνδυνο από καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο του 2021.

Το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε ιδιωτικές εταιρείες με λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και είναι εγκατεστημένες στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Το ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο θα κυμανθεί ανάμεσα στο 30% και 60% της μείωσης του κύκλου εργασιών του, από τουλάχιστον 1.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση 1) δεν θα υπερβαίνει τα 290.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 345.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε άλλους τομείς· και 2) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στ.β ΣΛΕΕ και τους όρους που ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ