Οι αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους προκειμένου να αναχαιτιστεί η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που καταγράφεται στην πολιτεία εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η υποχρέωση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Τετάρτη, αφορά όλους, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες κομητείες της Καλιφόρνιας έχουν ήδη επαναφέρει εδώ και μήνες αυτήν την υποχρέωση σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο άλλες κομητείες, όπως αυτές του Όραντζ και του Σαν Ντιέγκο, που είναι πολυπληθείς, περιορίζονταν στην εφαρμογή μόνον των κανόνων που είχε επιβάλλει η πολιτεία: χρήση μάσκας σε κάποιους δημόσιους χώρους, όπως τα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία ή τα σχολεία, αλλά όχι τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια ή οι κινηματογράφοι για παράδειγμα.

Ο υπουργός Υγείας της Καλιφόρνιας Μάρκ Γκάλι αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού: αύξηση 47% μετά την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών στα τέλη του Νοεμβρίου κατά την οποία παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι οικογένειες.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Καλιφόρνια αυξήθηκε από 9,6 ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ανά 100.000 αυτό το χρονικό διάστημα. Η χρήση μάσκας θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Γκάλι, να αποτρέψει την έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και θανάτων από την COVID-19 που αντιμετώπισε τον περασμένο χειμώνα η πολιτεία.

“Είναι μια στιγμή κρίσιμης σημασίας και έχουμε ένα εργαλείο, το οποίο γνωρίζουμε ότι λειτουργεί (…) Αν κοιτάξει κανείς τις αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του, ακόμη και μια αύξηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους της τάξης του 10% μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση”, υπογράμμισε.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα παραμείνει σε ισχύ ως τις 15 Ιανουαρίου.

Η Καλιφόρνια προχώρησε επίσης στην σκλήρυνση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους που θέλουν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις με περισσότερους από 1.000 μετέχοντες σε κλειστούς χώρους: εφεξής θα πρέπει να έχουν ένα αρνητικό τεστ COVID που θα έχει γίνει εντός 24 ή 48 ωρών (ανάλογα με το είδος του τεστ) πριν από την εκδήλωση, έναντι 72 ωρών που προβλεπόταν προηγουμένως.

Η ανακοίνωση των αρχών της Καλιφόρνιας γίνεται την ίδια μέρα με την ισχύ παρόμοιου μέτρου στην πόλη της Νέας Υόρκης.