Συγκεκριμένες προτάσεις για δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες ζητά από την Δύση, παρέδωσε η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες , κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Μόσχα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ την Τετάρτη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης επισκέφτηκε τη Μόσχα για συνομιλίες σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης αυξάνονται συνεχώς εξαιτίας της αυξημένης παρουσίας των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται σε κάθε ευκαιρία.

Η Ρωσία επιθυμεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εγγυηθούν ότι η βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς ή δεν θα αναπτύξει ορισμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε, ότι σήμερα στην κυριολεξία, στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών, παραδόθηκαν στους Αμερικανούς εκπροσώπους συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην κατάρτιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ρωσία», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα», δήλωσε ο Ουσακόφ μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ που διεξήχθησαν μέσω βιντεοκλήσης, κατά τις οποίες, όπως τόνισε, ο Σι εξέφρασε την υποστήριξή του στη θέση της Ρωσίας.

Η Ντόνφριντ είχε συνομιλίες σήμερα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ στη συνεχεία συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία Ντμίτρι Κόζακ.

Η Ντόνφριντ κατέφθασε στην Μόσχα μετά από συνομιλίες που είχε με κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους για να προσφέρει υποστήριξη απέναντι στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας Κάρεν Ντόνφριντ, κατά την διάρκεια των επαφών της στην Μόσχα, διεμήνυσε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να συνδράμει στην διπλωματική διευθέτηση της διένεξης στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που καταβάλλει το σχήμα της Νορμανδίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα.

«Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρόοδος στην διευθέτηση της διένεξης μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της τήρησης των συμφωνιών του Μινσκ και επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνδράμουν τις διπλωματικές προσπάθειες και το σχήμα της Νορμανδίας», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η πρεσβεία τονίζει ότι η Ντόνφριντ «εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και «επιβεβαίωσε την προσήλωση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφικής ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι συνομιλίες που είχε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διήρκεσαν περίπου μία ώρα, ενώ οι συνομιλίες που είχε με τον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία Ντμίτρι Κόζακ διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες Ριαμπκόφ -Ντόνφριντ ανέφερε ότι «συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας υπό το φως των συνεχιζόμενων αποπειρών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αλλάξουν προς όφελός τους την στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Ντόνφριντ από την Μόσχα θα κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες όπου «θα συζητήσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε και θα συνεχίσει τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών με τους στενότερους συμμάχους».

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία και έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991. Το ΝΑΤΟ λέει ότι οι δραστηριότητές του έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην αποτροπή νέας ρωσικής επίθεσης, ενώ η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στις ελπίδες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τη γειτονική Ρωσία, έχει εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και η Ομάδα των Επτά προειδοποίησε τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος αν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας το 2014 και υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές που κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας το ίδιο έτος.