Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν «σύντομα» συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Κίνα, η οποία επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της και τον στόλο των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η Κίνα αναμένεται ότι θα διπλασιάσει το πυρηνικό, πυραυλικό οπλοστάσιό της εντός των επόμενων ετών, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν κάνει σημαντικές περικοπές των αποθεμάτων τους, τόνισε ο ίδιος.

Στις 16-11 ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τον περασμένο μήνα, να εξετάσουν την πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι δύο πρόεδροι φαίνεται να συμφωνούν ότι επείγει ένας τέτοιος διάλογος.

«Για αυτό αισιοδοξώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα, όμως δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς και σε τι επίπεδο», ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Η Κίνα κατασκευάζει ένα μεγαλύτερο, ποικιλόμορφο πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως μαρτυρούν τα υπό κατασκευή σιλό και τα πρωτοποριακά συστήματα εκτόξευσης που αναπτύσσει. Πιστεύουμε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας θα μπορούσε να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει πολλές φορές την Κίνα να συμμετάσχει, μαζί με τη Ρωσία, στη συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Το Πεκίνο χαιρετίζει τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όμως ο πρεσβευτής της στη Γενεύη, αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού, Λι Σονγκ, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ενδιαφέρεται για μια «τριμερή» συνθήκη για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των εξοπλισμών. Όπως αναφέρει, το οπλοστάσιό της είναι πολύ μικρό, σε σύγκριση με εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για διάλογο, μόνο εφόσον η Ουάσινγκτον περιορίσει τα πυρηνικά όπλα της στο ίδιο επίπεδο με εκείνα της Κίνας.

Ο Λι εξήγησε, ότι οι πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας προορίζονται αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.