Έχοντας ξεκινήσει ήδη από το 2018 να περνάει γραμμές οπτικής ίνας, δίνοντας υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες σε αρκετές γειτονιές, ο Όμιλος ΟΤΕ προχωρά στο επόμενο βήμα, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το 2027.

Για να πετύχει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, αυξάνει τις  επενδύσεις του, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι τα τέλη της επόμενης εξαετίας.

FTTH: Επενδύοντας στο μέλλον

Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο Όμιλος ουσιαστικά θα καλύψει τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Σήμερα, οι γραμμές FTTH του Ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000.

Η κάλυψη της χώρας με FTTH αποτελεί game changer για την Ελλάδα, μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, εξελίσσοντάς τη σε πραγματικά Ψηφιακή Χώρα. Με υποδομή FTTH παντού, η Ελλάδα περνά σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι καθοριστικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, για την άνθιση και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αύξηση διείσδυσης υπερυψηλών ταχυτήτων Internet

Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ πήρε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων internet και η αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στη χρονιά. Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ.

Ανακοίνωση-ορόσημο στον Πρωθυπουργό

Το πλάνο του Ομίλου που χτίζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.»

Ο κ. Tim Höttges χαρακτήρισε την  επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα  «στρατηγικής σημασίας», ενώ η κα Dominique Leroy ανέφερε: «με μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, προχωράμε στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και βάζουμε τη χώρα σε θέση οδηγού στην ψηφιακή εποχή.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΟΤΕ χτίζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας. Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της Πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας.»