Τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Συνύπαρξις», στην Κυψέλη, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της «Συνύπαρξις», μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, καλωσόρισε τον αρχιεπίσκοπο και τον δήμαρχο και αναφέρθηκε στον σκοπό της δομής, που είναι να βοηθήσει τα ασυνόδευτα παιδιά να ενταχθούν στη χώρα μας και να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Ο γενικός διευθυντής της ΑΜΚΕ «Συνύπαρξις», αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, σημείωσε ότι η δομή έχει φτιαχτεί με έμπνευση το όραμα του αρχιεπισκόπου να μη δημιουργούνται ξενοδοχειακοί χώροι, αλλά σπίτια για αυτά τα παιδιά. «Στόχος μας είναι να ανοίγουμε την αγκαλιά μας και να δείχνουμε ότι οι άνθρωποι πρεσβεύουν την αγάπη και την αλληλεγγύη. Εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος αυτό το κάνει πράξη», τόνισε. Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο και στις δράσεις της δομής και υπογράμμισε: «Προσπαθούμε να δώσουμε βοήθεια σε αυτά τα παιδιά, ώστε να ανακτήσουν την ελπίδα τους».

Παράλληλα, ο π. Παντελεήμων έκανε γνωστό ότι η δομή φιλοξενεί σαράντα παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών, ενώ εργάζονται και συνεργάζονται ιατροί, παιδίατροι, διερμηνείς και κοινωνικοί λειτουργοί. Μίλησε για τη στήριξη και τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων και ευχαρίστησε τον Κώστα Μπακογιάννη και τους συνεργάτες του για τη συμβολή τους.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τον μητροπολίτη Ιλίου και τον π. Παντελεήμονα για το έργο που επιτελείται στην ΑΜΚΕ. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «η Εκκλησία δεν έχει νόημα έξω από τη ζωή του ανθρώπου και στόχος της είναι να βοηθήσει οποιονδήποτε άνθρωπο, το δημιούργημα του Θεού και προσκαλεί ως συνεργάτες σε αυτό το έργο όποιον έχει τη διάθεση. Και ο δήμαρχος έχει την διάθεση αυτή». Χαρακτήρισε το έργο θεόπνευστο και σημείωσε ότι είναι πολύ επιτυχημένο το νόημα της ονομασίας «Συνύπαρξις» που έχει η εν λόγω προσπάθεια. Μίλησε για τη συνεργασία που υπάρχει με τον δήμο, αλλά και για τις κοινές προσπάθειες. Απευθυνόμενος προς τον π. Παντελεήμονα υπογράμμισε: «Είστε ο αγωγός της αγάπης μας προς τα παιδιά και της αγάπης των παιδιών προς εμάς».

Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε τη δομή πρότυπη, ενώ τόνισε πως «είναι μια ακόμη χειρονομία της Εκκλησίας που ανοίγει την αγκαλιά της με νοιάξιμο και φροντίδα, ενώ ταυτόχρονα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Δεν είναι απλώς ο λόγος της αγάπης. Είναι η πράξη της αγάπης» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «ο Δήμος Αθηναίων θα στηρίζει με κάθε μέσο την εν λόγω προσπάθεια, αλλά και όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας θεωρώντας το ως ηθικό καθήκον».

Να σημειωθεί πως η «Συνύπαρξις» μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί 11.734 περιπτώσεις προσφύγων και τους έχει βοηθήσει να ενωθούν με τις οικογένειές τους ή τους έχει υποστηρίξει νομικά και κοινωνικά. Τους τελευταίους 18 μήνες έχει φιλοξενήσει 350 ανήλικους, εκ των οποίων οι 150 έχουν φύγει από την Ελλάδα με προορισμό, κυρίως, άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο αρχιεπίσκοπος και ο δήμαρχος μοίρασαν δώρα στα παιδιά και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του χώρου.