Οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την 01/01/2022, καθώς και η συνεχής αύξηση των εμπορικών αξιών, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για όσους σκέφτονται να πουλήσουν ένα παλαιότερο ακίνητο ή να επιτύχουν υψηλότερο ενοίκιο.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές τιμές νεόδμητων και σχετικά νεόδμητων κατοικιών με ηλικία έως 10 έτη μετατοπίζουν το ενδιαφέρον στην αγορά παλαιότερων ακινήτων, τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν λειτουργικά για τον νέο ιδιοκτήτη ή για να τα μεταπωλήσει σε καλύτερη τιμή ή για να τα ενοικιάσει με υψηλό μίσθωμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο και στις τράπεζες και θέλουν να αξιοποιήσουν το θετικό momentum που υπάρχει στην κτηματαγορά, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό τίμημα, εξοφλώντας τις υποχρεώσεις τους αλλά και διακρατώντας πολύτιμη ρευστότητα.

 Τα βασικά κριτήρια

Στην παρούσα φάση, τα βασικά κριτήρια επιλογής ενός ακινήτου είναι, με διαφορά, ο όροφος στον οποίο βρίσκεται και μετά ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο ή έχει θέα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα βασικό κριτήριο για την αξίας αγοράς μιας κατοικίας είναι η ανώτατη τιμή την οποία είναι διατεθειμένος να δώσει ο υποψήφιος αγοραστής. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η ανώτατη προσφερόμενη τιμή αγοράς ακινήτου έχει αυξηθεί φέτος στα 161.000 ευρώ, έναντι 147.000 ευρώ πέρυσι. Επιπλέον, το μέσο ποσό που διαθέτει κάποιος για την αγορά κατοικίας έχει διαμορφωθεί στα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας REMAX, 8 στα 10 ακίνητα που πωλούνται είναι κατοικίες πάσης φύσεως (μονοκατοικίες, διαμερίσματα, μεζονέτες), ενώ 6 στους 10 αγοραστές αγοράζουν ακίνητα πριν από το 1990. Η τάση αυτή είναι η επικρατούσα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι σχετικά χαμηλές τιμές πώλησης στις μικρές επαρχιακές πόλεις στρέφουν τους υποψήφιους αγοραστές σε μικρότερης «ηλικίας» ακίνητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες στις 7.634 ζώνες της επικράτειας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για αγορά παλαιών ακινήτων.

Τα 15 tips για να… μοσχοπουλήσετε

Οι κάτοχοι παλαιών ακινήτων που σκέφτονται να τα πουλήσουν ή να τα ενοικιάσουν σε καλύτερες τιμές μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους, εάν και εφόσον κινηθούν έξυπνα.

Ειδικότερα, τα σημεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιος, προκειμένου να τα… μοσχοπουλήσει ή να τα ενοικιάσει είναι τα εξής:

1. Η τιμή πώλησης δεν μπορεί να είναι εξωπραγματική και πρέπει να κινείται πάνω-κάτω στον μέσο όρο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

2. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατοικίας, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, η θέα, το πάρκινγκ, η αποθήκη, το τζάκι, η αντικειμενική αξία και άλλα, αποτελούν το μοτίβο που ακολουθεί σχεδόν το σύνολο των υποψήφιων αγοραστών. Άρα, αν ένα ακίνητο καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις, τότε το τίμημα θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

3. Τα έργα υποδομής που μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη ή να δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να λειτουργήσουν ως διαφήμιση για την προσέλκυση του υποψήφιου αγοραστή. Κλασικός «κράχτης» είναι τα έργα του μετρό ή ο προαστιακός.

4. Ο πωλητής που δεν βιάζεται πετυχαίνει καλύτερο τίμημα, όπως δείχνει η στατιστική, καθώς η αναμονή και η υπομονή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρυσός!

5. Η έγκαιρη προετοιμασία και η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών του ακινήτου, καθώς και η ευχέρεια άμεσης διάθεσης στον υποψήφιο αγοραστή, θεωρούνται σημαντικά προαπαιτούμενα για άμεση συμφωνία πώλησης.

6. Το ακίνητο δεν πρέπει να πωλείται άβαφο ή με ξηλωμένες πρίζες και βρύσες που τρέχουν. Η ανακαίνιση αυξάνει σημαντικά την αξία του ακινήτου, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος μέσα από ένα γενικό «λίφτινγκ».

7. Καθοριστικός παράγοντας για την αξία ενός ακινήτου είναι η στεγανότητά του, καθώς η υγρασία και η… μούχλα αποτελούν μειονέκτημα για την πώλησή του.

8. Τα σπασμένα τζάμια και παντζούρια πρέπει να αντικατασταθούν καθώς, στη θέα τους, οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές γίνονται… Λούηδες!

9. Ο ισχυρός φωτισμός σε όλους τους χώρους της κατοικίας αλλάζει την όψη της, καθώς η έντονη φωτεινότητα μεταφράζεται σε κάτι χιλιάδες ευρώ παραπάνω στο τίμημα πώλησής της.

10. Ο ελαιοχρωματισμός της κατοικίας με μοντέρνα χρώματα αποτελεί πρόσθετο στοιχείο για την αύξηση της αξίας του, είτε πρόκειται για πώληση είτε για ενοικίαση.

11. Τα υπόγεια ή τα ημιυπόγεια που αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς πρέπει να βάφονται σε πολύ ανοιχτόχρωμα χρώματα, για να περιορίσουν τη σκοτεινότητα του τοπίου.

12. Οι τελευταίου τύπου κλειδαριές και οι περιποιημένες πόρτες χωρίς χτυπήματα και φθορές δίνουν την εικόνα ενός… νοικοκυρεμένου ακινήτου, το οποίο απαλλάσσει τον αγοραστή από περιττά έξοδα.

13. Η ενημέρωση του αγοραστή για την πραγματική κατάσταση των υδραυλικών θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο ή και υποχρέωση από την πλευρά του πωλητή.

14. Στις περιπτώσεις μονοκατοικιών ή μεζονετών ή διαμερισμάτων που έχουν αποθήκες, το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η άριστη κατάστασή τους.

15. Τα πατώματα πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο υποψήφιος αγοραστής αποθαρρύνεται ή ζητάει γενναίο «κούρεμα» του τιμήματος που έχει ορίσει ο πωλητής.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο