Εν μέσω των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέπλεξε την ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί, με το ισλαμικό δόγμα κατά της τοκογλυφίας, σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό των 17,88 λιρών ανά δολάριο, στο οποίο διολίσθησε η τουρκική λίρα.

Η αδιαλλαξία του Τούρκου προέδρου και οι μειώσεις των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, έχει δημιουργήσει τη χειρότερη νομισματική κρίση στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες, με τη λίρα να κατρακυλάει κατά 35% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Το νόμισμα υποχώρησε έως και τις 17,88 τουρκικές λίρες ανά 1 δολάριο, σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, ενώ η ισοτιμία με το ευρώ άγγιξε τις 20,0581 λίρες.

«Μειώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα. Ως μουσουλμάνος, ό,τι απαιτεί (η ισλαμική διδασκαλία) θα συνεχίσω να το κάνω», εξήγησε, αναφερόμενος στην ισλαμική παράδοση κατά την οποία οι υψηλοί τόκοι ή η τοκογλυφία συνήθως αποφεύγεται.

Παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των απότομων διαβρωμένων εισοδημάτων και αποταμιεύσεων των Τούρκων, ο Ερντογάν έχει προχωρήσει το λεγόμενο «νέο οικονομικό του πρόγραμμα» που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές και στον δανεισμό.

Ο πληθωρισμός είχε ραγδαία αύξηση στο 21% τον Νοέμβριο στην Τουρκία και αναμένεται να περάσει το 30% το 2022. Οικονομολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η ταχεία νομισματική χαλάρωση είναι απερίσκεπτη και έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τις πωλήσεις και να αντιμετωπίσει τη διολίσθηση του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη πέντε φορές αυτόν τον μήνα. Οι υπολογισμοί των τραπεζιτών δείχνουν ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια από τα ήδη εξαντλημένα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Να τονίσουμε, πως μεγάλες πιέσεις δέχονται και τα τουρκικά ομόλογα με την καμπύλη επιτοκίων τους να έχει αντιστραφεί εδώ και αρκετό καιρό, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν ανασφαλές το τουρκικό χρέος. Οι αποδόσεις των πενταετών τουρκικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα στο 24,800%, ενώ τα δεκαετή τουρκικά ομόλογα έχουν απόδοση 23,940%.

Να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος της Τουρκίας διαμορφώνεται στα 448 δισ. δολάρια ή στο 40,4% του ΑΕΠ της χώρας.