Ο Χρήστος Βοσκόπουλος είναι ένας καθαρά αυτοδιοικητικός άνθρωπος ο οποίος από το 2010 «αγκαλιάζει» τα προβλήματα των πολιτών. Είναι γέννημα θρέμμα της Καισαριανής, από Μικρασιάτες γονείς, και είναι εγγονός του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Κουβά.

Είναι διπλωματούχος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει ακόμα μία θητεία, μιας και, όπως τονίζει, «έχουν πολλά να γίνουν ακόμα στον δήμο».

Παρ’ όλα αυτά είναι ικανοποιημένος, καθώς, όπως λέει, εμμέσως πλην σαφώς παρέλαβε έναν «μίζερο» διαλυμένο (από πλευράς υποδομών) δήμο.

Σε σχέση με την πανδημία αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη, πώς είναι η κατάσταση στον Δήμο Καισαριανής;

Προτεραιότητά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν να κρατήσουμε χαμηλά τα ποσοστά διασποράς του ιού. Αναλογικά με τον πληθυσμό μας, κάναμε τα περισσότερα τεστ Covid-19 από κάθε πόλη της Αθήνας: 16 τεστ μόνο εντός του 2021, συν δύο τώρα τον Δεκέμβριο. Επιπλέον διενεργούμε τεστ στα σχολεία, θερμομετρήσεις, ελέγχους και απολυμάνσεις και έχουμε επίσης κατορθώσει να είμαστε ένας από τους λίγους δήμους της Αθήνας που καλύπτει την προδιαγραφή του υπουργείου Υγείας για δύο υπαλλήλους καθαρισμού ανά σχολική μονάδα. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά υψηλή, όπως στο σύνολο του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, στον οποίο ανήκει η Καισαριανή.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων; Ποια έχουν υλοποιηθεί και, το βασικότερο, ποια έχετε προγραμματίσει;

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο τεράστιες προκλήσεις. Αφενός την πανδημία και αφετέρου την παντελή έλλειψη ακόμα και βασικών υποδομών στο Δήμο. Από τους απαρχαιωμένους υπολογιστές και το σπασμένο λογισμικό μέχρι το ξεπερασμένο πολεοδομικό της πόλης. Ήρθαμε αντιμέτωποι με αυθαίρετα δημοτικά και σχολικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, με διαλυμένο στόλο απορριμματοφόρων και κάδων απορριμμάτων. Δύο χρόνια μετά, συγκροτούμε νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο αποχευτικό έργο στην Άνω Καισαριανή, τακτοποιούμε τα αυθαίρετα, μεταξύ των οποίων το Δημαρχείο, το δημοτικό γήπεδο «Μιχάλης Κρητικόπουλος», παιδικοί σταθμοί, το πνευματικό κέντρο, το Κέντρο Υγείας του Παιδιού, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ στο οποίο στεγάζονται πλέον όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Εκτελούνται, έχουν ολοκληρωθεί ή ξεκινούν άμεσα έργα συντήρησης, ανακαίνισης και αποκατάστασης στα προαναφερθέντα κτίρια καθώς και στα σχολεία της πόλης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις παιδικές χαρές και τις δημοτικές επιχειρήσεις (Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Αιολία», Πάρκο Άη-Γιάννη «Τα Ξύλινα», Δημοτικό Αναψυκτήριο Καλοπούλας). Έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καταρτίσαμε Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά, αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα του δήμου συμπεριλαμβάνοντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες και ενεργοποιήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας με τους δημότες «Novoville». Επιπλέον ενταχθήκαμε στο myKeplive και στο ΚΕΠ Υγείας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ μιας σπουδαίας ανάπλασης του Σκοπευτηρίου και της Πλατείας Καισαριανής, και μάλιστα ως εμβληματικού έργου, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καταρτίσαμε και υλοποιούμε Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Επιτέλους βγάζουμε την πόλη από την εσωστρέφεια με τις εξής πρωτοβουλίες: Εντάξαμε την Καισαριανή στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημάρχων, στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» καθώς και στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, ενώ παράλληλα είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας με άλλους πέντε όμορους δήμους και ίδρυσης του Πανευρωπαϊκού «Δικτύου Πόλεων ενάντια στον Φασισμό», με στόχο να φιλοξενήσουμε τον Μάιο του 2023 το πρώτο πανευρωπαϊκό συνέδριο του Δικτύου μέσα στο Σκοπευτήριο. Πρόσφατα παραλάβαμε τη σκυτάλη για τη διοργάνωση της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, ως επιστέγασμα των προσπαθειών μας να εντάξουμε την Καισαριανή στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού, με τον σχεδιασμό μάλιστα και του ευρωπαϊκά πιστοποιημένου εμβληματικού μονοπατιού «Καισαριανή Trail».

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε;

Τα αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό. Τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», «Φιλόδημος» και Πράσινο Ταμείο είναι βασικά εργαλεία του δήμου για πολλά από τα έργα που ανέφερα πριν. Σε άριστη συνεργασία και με την Περιφέρεια, υλοποιούμε το μεγαλύτερο ποσοστό του έργου μας μέσω τέτοιων εργαλείων.

Τι έχετε προγραμματίσει για τους δημότες σας την περίοδο των εορτών;

Οι εορτασμοί στην πόλη ξεκίνησαν με μια φαντασμογορική γιορτή για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα συνεχιστούν μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2022, στο πάρκο Άη-Γιάννη «Τα Ξύλινα», όπου διοργανώνουμε Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Το Χωριό περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων για τα παιδιά, δημιουργική απασχόληση με εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, face painting, πηλού, αλλά και παιχνίδι με science show, φουσκωτά, μπαλονοκαστακεύες, κουκλοθέατρο και πολλά άλλα. Τα «Ξύλινα» είναι ένα υπέροχο πάρκο και, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που επέφερε η πανδημία στο αναψυκτήριο και την ταβέρνα, κατορθώσαμε όχι μόνο να τα ανακαινίσουμε, αλλά να φιλοξενήσουμε κι αυτή την υπέροχη διοργάνωση. Σε ξύλινα σπιτάκια φιλοξενούνται επιχειρήσεις τις περιοχής, με στόχο να τονωθεί η εμπορική τους κίνηση.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Καισαριανής στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Η βασική μας προεκλογική δέσμευση ήταν να βγάλουμε την Καισαριανή από τη μιζέρια και την εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών. Είμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Φιλοδοξούμε να έχει ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Σκοπευτηρίου, να κατορθώσουμε να διοργανώσουμε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων ενάντια στον Φασισμό, να έχουμε ξεκινήσει μερικά ακόμα σημαντικά έργα υποδομής, όπως η ανακαίνιση όλων των σχολικών μας κτιρίων, να έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία το σύνολο των εκδηλώσεων που σχεδιάζουμε για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή για το 2022 και αρκετά ακόμη, που δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα γιατί είναι στο στάδιο του σχεδιασμού.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Έχουμε ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο για την πόλη. Προφανώς και θα διεκδικήσουμε άλλη μια θητεία, γιατί σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο