Χρονοδιάγραμμα και άμεσα, ζήτησαν Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, έπειτα από την αναβολή τους, καθώς είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, 24 Δεκεμβρίου.

“Καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης να σεβαστούν τις προσδοκίες του λιβυκού λαού για ταχείες εκλογές ορίζοντας γρήγορα μια οριστική ημερομηνία για την ψηφοφορία και δημοσιεύοντας χωρίς καθυστέρηση τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία”, ανέφεραν οι πέντε χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι πέντε αυτές χώρες, πιστεύουν ότι είναι “σημαντικό να διατηρηθεί η ώθηση” ώστε να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση και να “ενισχυθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ενότητα της Λιβύης”.

Τονίζουν εκ νέου την ανάγκη, να διευθετηθούν οι “διαφορές σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα” “χωρίς προσφυγή στη βία”, δηλώνοντας “έτοιμες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα ή υπονομεύουν την πολιτική και εκλογική διαδικασία με τη βία ή την υποκίνηση σε βία”.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ζήτησε να αναβληθεί για ένα μήνα, έως τις 24 Ιανουαρίου 2022, αυτή η κρίσιμη προθεσμία στη διαδικασία μετάβασης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τη Δευτέρα την πρόταση. Τίποτα δεν εγγυάται όμως ότι τις πιθανές αποφάσεις του Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, θα ακολουθήσουν οι αρχές της Τρίπολης καθώς μια επίμονη αντιπαλότητα υπάρχει μεταξύ των δύο στρατοπέδων.