Μπαίνουμε, όπως όλα δείχνουν, σε έναν θερμό νέο χρόνο.

Το πολιτικό θερμόμετρο θα φτάσει στα όρια του κόκκινου συναγερμού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις της προθέρμανσης των αντιπάλων. Πανδημία, ακρίβεια, εξωτερικές προκλήσεις, μεταναστευτικό φέρνουν στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων τους πολιτικούς αρχηγούς. Καθημερινά διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή ζωντανά και μέσα από τους εκπροσώπους τους στα λοιπά Μέσα. Τα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με την παραμικρή αφορμή, δίνουν και παίρνουν. Η ανησυχία του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής «φρενάρει» τις όποιες σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος. Αυτοδυναμία είναι το άπιαστο όνειρο, στην πρώτη φάση. Για τη δεύτερη φάση, προς συζήτηση.

Όμως, οι ιστορικοί του μέλλοντος έχουν να ασχοληθούν με τα πρωτεύοντα θέματα που θα μας απασχολήσουν τον νέο χρόνο. Και πρώτα από όλα, την πορεία της πανδημίας. Οι πολίτες ανησυχούν, στην κυριολεξία κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» για το αν καταφέρουν να σωθούν από τον θανάσιμο ιό, ενώ οι πολιτικοί συνεχίζουν τον «χαβά» τους, με την επανεκλογή τους.

Στις οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά και στην ατζέντα όλων των Μέσων, ανακυκλώνονται τα ίδια θέματα, με φωνασκίες και αντεγκλήσεις για προοδευτική ή μη διακυβέρνηση της χώρας, για «δολοφόνους» πολιτικούς, για αποτυχημένες πολιτικές, πεζοδρομιακοί διάλογοι προς τέρψιν των φίλιων δυνάμεων στα έδρανα της Βουλής, αλλά και στους εκατέρωθεν οπαδούς που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Αποποίηση και ανεύθυνη μετακύλιση ευθυνών, απίστευτοι συμβιβασμοί, ακόμη και για τον αριθμό απωλειών της ζωής πολιτών, πολιτικές σκιαμαχίες που ανατριχιάζουν. Αν οι πολιτικοί μας ταγοί εξακολουθήσουν και τον νέο χρόνο να μην μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας που θέλει σύμπνοια, συνεννόηση και συνεργασία, αλλά στήνουν και πάλι καθημερινά σκηνικό ακραίας πόλωσης, τότε εύλογα μπορούμε να πούμε ότι ζουν ανάμεσά μας, αλλά δυστυχώς στον δικό τους κόσμο.

Με μια χώρα σε εύθραυστη περιοχή, με μια κοινωνία στα όρια της φτώχειας, υγειονομικά ανασφαλή και με ένα κράτος στα όρια της χρεοκοπίας, το μήνυμα στο πολιτικό δυναμικό της χώρας είναι να σοβαρευτούν. Ούτε να συνεχίσουν να κονταροχτυπιούνται, ούτε να σηκώνουν «γάντια», ούτε να κάνουν επιλεκτική κριτική. Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες τους και οι υπερφίαλες αντιπολιτευτικές τους δηλώσεις θα πρέπει να περιοριστούν στον ελάχιστο βαθμό. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι, τις περισσότερες φορές, είναι κενές περιεχομένου και αέρας κοπανιστός.

Τις γιορτινές αυτές μέρες του χρόνου, που σε λίγο θα είναι παρελθόν, ας ευχηθούμε σε όλο το πολιτικό δυναμικό της χώρας μας να «εμβολιαστεί» με την κοινή λογική, προς όφελος όλων «ημών»!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο