Η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Β’ Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης, κάνει λόγο για ένα «μήνυμα ανανέωσης – μήνυμα ενότητας της παράταξης και μήνυμα απαίτησης μιας νέας αρχής». Θεωρεί ότι «υπάρχει ένας και μόνο νικητής» και αυτός «είναι το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η κα Γιαννακοπούλου είναι μία από τους βουλευτές που στον πρώτο γύρο δεν στήριξε την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη, ωστόσο η νέα ηγεσία την εμπιστεύτηκε σε ρόλο-κλειδί για την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος. «Ξέρετε, είμαστε στελέχη ενός κόμματος και όχι διαφορετικών “στρατών”. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο νέος πρόεδρός μας έχει αυτή την οπτική σύνθεσης και πορεύεται έτσι».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν προς τη νέα ηγεσία του Κινήματος οι χιλιάδες πολίτες που έλαβαν μέρος στη εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής; 

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εκπλήσσοντας πολλούς εντός και εκτός Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχαν  στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και έστειλαν τρία βασικά μηνύματα: Μήνυμα ανανέωσης – μήνυμα ενότητας της παράταξης και μήνυμα απαίτησης μιας νέας αρχής εκκίνησης μιας μεγάλης προσπάθειας να ανέβουμε, να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι, να βάλουμε τη σφραγίδα μας σε μια αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών με ενισχυμένο Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ. Αυτά καθορίζουν τις ευθύνες της νέας ηγεσίας και όλων μας, ευθύνες απέναντι στον κόσμο της Παράταξης. Με αυτά έχουμε χρέος να πορευτούμε όλοι και θα πορευτούμε. Οι χιλιάδες πολίτες  περιμένουν πολλά από εμάς και εμείς οφείλουμε να στηριχτούμε σε αυτούς που είναι η  μεγάλη μας δύναμη.

Είστε ένα από τα πρόσωπα που η νέα ηγεσία σας εμπιστεύθηκε έναν ρόλο-κλειδί για την  εικόνα του κόμματος στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν στηρίξατε την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Πώς ερμηνεύετε αυτήν την κίνηση και πώς αντιλαμβάνεστε τον θεσμικό σας ρόλο στο κοινοβούλιο; 

Ευχαρίστησα τον νέο Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Θα κάνω ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορώ για να ανέβει η παρουσία του Κινήματος Αλλαγής μέσα στη Βουλή και αυτό ξεκίνησα να κάνω, παίρνοντας ένα δύσκολο «βάπτισμα πυρός» στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Μια παρατήρηση: Αλίμονο να υπάρχουν διαχωρισμοί ανάλογα με το ποιος υποστήριξε  ποιον στον πρώτο γύρο. Όλα τα στελέχη θα πρέπει να ενταχθούν στη νέα προσπάθεια, όλοι να αναλάβουν ευθύνες ανάλογα με την εμπειρία τους, τις δυνατότητές τους, τις ιδιαίτερες γνώσεις τους. Ξέρετε, είμαστε στελέχη ενός κόμματος και όχι διαφορετικών «στρατών». Είναι πολύ σημαντικό ότι ο νέος πρόεδρός μας έχει αυτή την οπτική σύνθεσης και πορεύεται έτσι.

Ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγει το κόμμα ώστε να διατηρήσει τη δυναμική  που έχει αποκτήσει;

Επιτρέψτε μου να το θέσω αντίστροφα και με θετικό τρόπο, τι δηλαδή πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε. Το κύριο, κατά την άποψή μου, είναι μαζί με το στοιχείο τη ενότητας, να  μπορέσουμε να διατυπώσουμε σαφείς, καθαρές, πειστικές προτάσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο που θα εδραιώνει την σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία μας και θα μας επιτρέπουν να απευθυνθούμε και να συσπειρώσουμε τον βασικό κορμό των δυνάμεων του  Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Οι προτάσεις μας πρέπει να έχουν γωνίες, αιχμές, να μη χαρακτηρίζονται από ήξεις αφήξεις και  να εντάσσονται σε ένα συνολικό αφήγημα για την πορεία της χώρας, την ανάπτυξή της μέσα σε μια περίοδο γεμάτη από προκλήσεις, κρίσεις, δυνατότητες.

Όταν και εφόσον γίνει το κάλεσμα επιστροφής στελεχών, αυτό θα πρέπει να είναι γενικό ή συγκεκριμένο;

Καλούμε πριν απ’ όλα εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς πολίτες, που για διάφορους λόγους και σε διαφορετικές φάσεις από το 2012 και μετά μάς άφησαν και επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να συμβάλουν στην προσπάθειά μας. Τώρα βλέπουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να διαχειριστεί δύσκολες κρίσεις, ενώ ο μεταρρυθμιτισμός τής εκλείπει. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τα λαϊκίστικα πλαίσιά του, από την αδυναμία του ακόμα και να εξηγήσει δύο βαριές ήττες του ή να αλλάξει κάτι στην αντιπολιτευτική του τακτική, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να αναταποκριθεί στα καθήκοντά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πέφτει δημοσκοπικά όλο και περισσότερο. Τώρα λοιπόν, έχουν διέξοδο, έχουν επιλογή. Να αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθειά μας.

Η πρόταση αυτή δεν αφορά βεβαίως και δεν μπορεί να αφορά όσους, αφού τους τίμησε ποικιλότροπα το ΠΑΣΟΚ, το άφησαν στα δύσκολα για να γίνουν βουλευτές, υπουργοί και αξιωματούχοι στον ΣΥΡΙΖΑ πρωτευόντως αλλά και στη ΝΔ.

Τελικά, ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να «φοβούνται» από τη δυναμική επανεκκίνηση του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ;

Νομίζω ότι οι δημοσκοπικές εκπλήξεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν τις δυνατότητες να ανασυντεθεί το πολιτικό σκηνικό και αυτό απασχολεί ή μπορεί και να φοβίζει τους πάντες. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το τι μπορεί να φοβίζει τους άλλους, αλλά τι ενισχύει εμάς. Θα απευθυνθούμε στους πολίτες που διψούν για μια αλλαγή από τη σημερινή στασιμότητα. Είναι οι πολίτες που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει μια σύγχρονη δύναμη της Κεντροαριστεράς και σήμερα αντιλαμβάνονται ότι απλώς αδυνατεί να αλλάξει DNA. Είναι οι πολίτες που βασικά το 2019 ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη, βλέποντας την αδυναμία μας και θέλοντας να σιγουρέψουν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σαν κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη και έπαιξε επικίνδυνα με τους «θεσμούς» και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Υπάρχουν επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που την τελευταία δεκαετία απλά απείχαν από όλα, απογοητευμένοι, και τώρα ελπίζουν και πάλι. Σε αυτά τα κοινά θα απευθυνθούμε και όλος αυτός ο κόσμος μπορεί να δημιουργήσει ένα ποτάμι αλλαγών που θα εκπλήξουν.

Οι εκλογές τελείωσαν… Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι; 

Υπάρχει ένας και μόνο νικητής. Είναι το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ. Είναι η παράταξή μας,  που τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι η πορεία της δεν δημιουργούσε και  ιδιαίτερη αισιοδοξία, βρήκε την δύναμη να δείξει και πάλι ότι είναι εδώ, ότι μπορεί να παρέμβει δυναμικά αλλάζοντας τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο