Προ των πυλών βρίσκονται νέα μέτρα καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Η νέα μετάλλαξη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών και όπως επισημαίνουν διαφέρουν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν από την Δέλτα καθώς η πρώτη μοιάζει περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ η Ομικρον προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό ενώ η Δέλτα το κατώτερο για αυτό κάνει και πιο βαριά νόσηση και νοσηλείες τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν τα συστήματα υγείας. «Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», είπε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (27/12).

Σημειώνεται ότι τα πιο συχνά συμπτώματα της Ομικρον είναι: Ρινική καταρροή, ξηρός λαιμός, πονοκέφαλος, κόπωση και φτέρνισμα.

Παράλληλα εκτίμησε ότι Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι οι δυο μήνες που θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι μπορεί να δούμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά σταδιακά. «Το 15.000 το θεωρώ υπερβολικό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως «ο χρόνος εκδήλωσης για την νέα παραλλαγή Ομικρον είναι μικρότερος από τις 15 ημέρες για αυτό ενδεχομένως να έχουμε και αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν επικρατήσει στη χώρα».

Ο καθηγητής τόνισε ότι όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και όταν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό.

Όπως είπε, τα φετινά Χριστούγεννα δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι, καθώς έχει εμβολιαστεί το 80 % των ενηλίκων, ενώ το 35% έχει λάβει την τρίτη δόση. «Τον ιό τον κερδίζουμε παρά τις αντιστάσεις», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι η βάση του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και αυτό γιατί τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουμε τώρα, θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη από τον Αύγουστο.