Ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν σήμερα αρκετούς πυραύλους εναντίον του λιμανιού της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, εξαπολύοντας τη δεύτερη επίθεση εναντίον της εγκατάστασης στρατηγικής σημασίας μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιδρομή προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορευματοκιβώτια και «μεγάλες υλικές ζημιές», σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύροι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα τη φωτιά στον χώρο απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Λαττάκειας.

Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαθέτει αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας μόλις 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λαττάκειας, τη Χμάιμιμ.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την 7η Δεκεμβρίου, το Ισραήλ έπληξε φορτίο ιρανικών όπλων στο λιμάνι της Λαττάκειας, χωρίς να αναφερθούν ούτε τότε θύματα.

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που καταγράφηκε επίθεση εναντίον του λιμανιού από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Ο βομβαρδισμός είχε επίσης αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά «εμπορικά εμπορευματοκιβώτια», είχε μεταδώσει το SANA.

Ερωτηθείς για τη σημερινή επίθεση, εκπρόσωπος του ισραηλινού περιορίστηκε να δώσει την τυποποιημένη απάντηση «δεν κάνουμε σχόλια για δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ».

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία, επιβεβαίωσε πάντως φέτος πως έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά. Οι αρχές του Ισραήλ διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Η Τεχεράνη παρέχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στη Δαμασκό από την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τα πλήγματά του στη Συρία. Τρεις στρατιωτικοί και δύο σύροι παραστρατιωτικοί ενταγμένοι στη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν την 24η Νοεμβρίου, σε σειρά πληγμάτων σε ζώνες όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες της στρατιωτικής πτέρυγας της φιλοϊρανικής παράταξης του Λιβάνου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την 3η Νοεμβρίου, αεροπορική επιδρομή έβαλε στο στόχαστρο αποθήκες όπλων και πυρομαχικών μαχητών προσκείμενων στο Ιράν στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Στα τέλη Οκτωβρίου, πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό επίσης στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ άλλοι 9 σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα σε πλήγματα στη Χομς. Η Δαμασκός είχε τότε κάνει λόγο για έναν σύρο στρατιώτη νεκρό.

Η πιο φονική επίθεση του Ισραήλ καταγράφηκε τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου 2021, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57 μαχητές του συριακού καθεστώτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας.