Η Τουρκία, δια στόματος Ακάρ, ανέφερε πως θέλει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βοσνία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο, , δήλωσε στο CNN Turk ότι «έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για την ενότητα και τη σταθερότητα της Βοσνίας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε».

Η σημερινή Βοσνία είναι αποτέλεσμα του πολέμου του 1992-1995, που τη χώρισε σε δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβική Δημοκρατία και την Ομοσπονδία.

Σε μια μη δεσμευτική πρόταση που ανοίγει το δρόμο για απόσχιση από τη Βοσνία, οι Σέρβοι νομοθέτες ψήφισαν νωρίτερα αυτό το μήνα για την έναρξη της απόσυρσης της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας από τις ένοπλες δυνάμεις, το φορολογικό σύστημα και το δικαστικό σώμα της Βοσνίας.

Χαρακτηρίζοντας την παραπάνω κίνηση «λανθασμένη» και «επικίνδυνη» ο Ακάρ επισήμανε ότι απειλείται η σταθερότητα και ξεκαθάρισε ότι «αν γίνει επιθυμητό, η Τουρκία μπορεί να εργαστεί ως διαμεσολαβητής στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη».

Η Τουρκία έχει ενδιαφέρον για τη Βοσνία, λόγω του ισχυρού μουσουλμανικού στοιχείου στη βαλκανική χώρα. Τα Βαλκάνια άλλωστε, αποτελούν πεδίο σημαντικής διπλωματικής και οικονομικής δραστηριότητας για την Τουρκία που επιθυμεί να επιβεβαιώνει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Η ΕΕ πάντως, διαβουλεύεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων, που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Στο στόχαστρο έχει τεθεί ο Σερβοβόσνιος ηγέτης πίσω από τις αποσχιστικές ενέργειες, Μίλοραντ Ντόντιτς, ενώ η εντεινόμενη αστάθεια στα Βαλκάνια ανησυχεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα την Ένωση.