Η ανατολή του νέου χρόνου βρίσκει τη χώρα σε περιδίνηση.

Στο εσωτερικό στήνεται σκηνικό πόλωσης, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας, η κοινωνία είναι φοβισμένη για όσα πέρασε και οι πολίτες τρομαγμένοι για όσα αναμένουν ότι θα συμβούν, μετά τις γιορτές.

Στην υγεία τους και στην τσέπη τους. Στα εθνικά μας θέματα, όλα είναι δυνατά και αναμενόμενα, τη στιγμή που κάποιος κάνει το μοιραίο λάθος και βάλει «μπουρλότο» στην ησυχία χιλιάδων πολιτών, εκατέρωθεν των χωρών. Μόνο αν κλείσει κάποιος τα μάτια, δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα των πολλαπλών προβλημάτων.

Οι προσδοκίες όλων για τον νέο χρόνο είναι πολύ μικρότερες, αντίθετα από τις δηλώσεις των πολιτικών μας, που στερούνται μετριοπάθειας. Ζουν στον δικό τους κόσμο. Φτάσανε σε σημεία, μεσούσης της πανδημίας, να ζητάνε «εδώ και τώρα εκλογές», με πρόσχημα την ανικανότητα της διαχείρισης της πανδημίας από το κυβερνών κόμμα.

Ανήκουστα πράγματα.

Θα μετρήσουμε εκατόμβη θυμάτων, δυσκολίες επιβίωσης απερίγραπτες, πρωτόγνωρες καταστάσεις και σίγουρα θα δούμε σε νέα έκδοση τον ξαφνικό «θάνατο του εμποράκου».

Μια μεγάλη προεκλογική περίοδος, με πόλωση, ανοίκεια χτυπήματα, διαξιφισμούς, δίκες προθέσεων, είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία της χώρας.

Σήμερα, πρώτη προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ανοσία και ακολουθεί η ανάταξη της χώρας και όχι το μικροπολιτικό συμφέρον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξαφνικά αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αν και με δημοσκοπικό υστέρημα πάνω από τις δέκα μονάδες.

Φυσικά, την ευθύνη της προκήρυξης την έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι υπεύθυνος κυβερνήτης και ότι δεν συντρέχουν λόγοι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μέσα στην πανδημία. Θα γίνουν στην ώρα τους.

Όμως, πόσο υπεύθυνος μπορεί να χαρακτηριστεί ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος, όταν ζητά εκλογές μέσα στο πέμπτο και πιο δραστικό κύμα της νέας παραλλαγής του ιού;

Δεν περνάει από το μυαλό του ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όρια της κατάρρευσης και μια επιπρόσθετη πίεση θα είχε αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα θύματα. Τρέμουν στην ιδέα της προκήρυξης εκλογών όλοι οι σώφρονες πολίτες.

Δεν θυμάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πριν από δύο χρόνια είχε δηλώσει ότι η ιδιοσυγκρασία του και οι αρχές του κόμματος δεν του επιτρέπουν, σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα, να ζητάει εκλογές. Σήμερα, τι άλλαξε και τις ζητάει; Χριστουγεννιάτικα γεμίσαμε από χρυσόσκονη, νεραϊδόσκονη και εκλογόσκονη, με πολύ ρίσκο για την υγεία των πολιτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω την απάντηση που έδωσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε αντίστοιχο αίτημα της αντιπολίτευσης. Είπε: «Μη διατυπώνετε αιτήματα, διότι αυτά ενίοτε γίνονται δεκτά».

Και μετά θα το μετανιώσετε, θα κλαίτε (δική μου η προσθήκη του τέλους).

Καλή χρονιά με υγεία!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο