«Θα διεκδικήσω ξανά, μαζί με την έμπειρη και δοκιμασμένη ομάδα μου, την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας», ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση το 2022, ενώ μίλησε και για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τη νέα χρονιά;

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, κρίνουμε αναγκαίο ως ΚΕΔΕ να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε άλλον χρόνο. Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και διαχρονικές, υπερβαίνουν τα κόμματα και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Προτεραιότητές μας τη νέα χρονιά είναι:

·       Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού μας.

·       Η ουσιαστική ενίσχυση των οικονομικών των δήμων, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις αρμοδιότητές μας.

·       Ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

·       Η ενίσχυση των δήμων, με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων.

·       Ο ουσιαστικός λόγος και ρόλος μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

·       Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η λειτουργία «έξυπνων πόλεων».

·       Η προώθηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και η αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων.

·       Η αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, Παιδείας, Υγείας και πολιτικής προστασίας.

Είστε ικανοποιημένος από το πώς εξελίσσονται τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το «Αντώνης Τρίτσης»; Θεωρείτε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;

Για πρώτη φορά η χώρα, και κατ’ επέκταση και οι δήμοι, έχουμε στη διάθεσή μας τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία . Αυτό που δεν έχει προχωρήσει όμως είναι να δείξει το κράτος έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στους δήμους, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων, κυρίως του ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του χθες. Επιπλέον, βλέπουμε ότι εξακολουθούν οι περιφέρειες να έχουν την ευθύνη εκτέλεσης έργων που αφορούν τους δήμους. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είχαμε πρόσφατα τη δέσμευση του κ. Πέτσα ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να χρηματοδοτηθούν περισσότερα έργα δήμων. Είναι μια θετική εξέλιξη , αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και να λυθεί το ζήτημα της τεχνικής βοήθειας προς τους μικρούς δήμους, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους.

Ποια είναι η κατάσταση στους δήμους σχετικά με το προσωπικό; Θέσατε σε όλους τους τόνους κατά το πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο ότι η υποστελέχωση στους δήμους είναι μεγάλη.

Οι δήμοι δεν έχουν το προσωπικό που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Οι μικροί δήμοι είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο επιτείνεται και από την κινητικότητα. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξουν προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, για να λειτουργήσουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι τεχνικές και οικονομικές μας υπηρεσίες. Η εξαγγελία του κ. Βορίδη για προσλήψεις 1.500 εργαζομένων, τους οποίους δεν θα τους έχουμε πριν από τον ερχόμενο Μάιο – Ιούνιο είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Να περάσουμε στον Δήμο Τρικκαίων. Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων;

Στα Τρίκαλα την ώρα αυτή βρισκόμαστε σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο, όπου από τις αρχές του 2022… η ζωή στην πόλη θα είναι λίγο δύσκολη! Το λέω μεν με δόση υπερβολής, όμως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει όλα τα μεγάλα έργα του δήμου και της πόλης, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρήσουμε προσωρινά τους δημότες μας. Η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και την Πλατείας Εθνικής Αντίστασης, η ανάπλαση του Ληθαίου ποταμού και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στις όχθες του, η κατασκευή των δύο κόμβων στην οδό Ελευθερίας και Ασκληπιού, η ανάπλαση της νότιας εισόδου από την οδό Καρδίτσης, η αλλαγή του 100% του δικτύου ύδρευσης, η ανακατασκευή της οδού Κονδύλη και η επέκταση του ποδηλατοδρόμου έως το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας, οι νέοι ποδηλατόδρομοι μπροστά από το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου έως το πάρκο του Άη Γιώργη αλλά και δεκάδες άλλα μικρότερα έργα θα δημιουργήσουν μία προσωρινή όχληση, όμως δεν γίνεται διαφορετικά.

Παράλληλα προχωράμε και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλία, τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τους δέκα δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας, τη σύμβαση για το οποίο υπογράφουμε τις επόμενες ημέρες.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τα έργα που έχουμε καταθέσει στο «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και αυτά που σχεδιάζουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, αντιλαμβάνεστε πως τα Τρίκαλα αλλάζουν ραγδαία!

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, ο προγραμματισμός των έργων και παρεμβάσεών μας εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Το έργο που γίνεται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή αναγνωρίζεται όχι μόνον εντός, αλλά κι εκτός των ορίων του δήμου μας. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί, έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά, θέλουμε ο Δήμος Τρικκαίων να είναι ένας digital δήμος, πρώτος στην εξυπηρέτηση των πολιτών, από τους πιο «πράσινους» δήμους της Ευρώπης. Η προσπάθειά μας δεν πρέπει να μείνει στη μέση, γι’ αυτό θα διεκδικήσω ξανά, μαζί με την έμπειρη και δοκιμασμένη ομάδα μου, την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας.

Κλείνοντας, δήμαρχε, φέτος άνοιξε και πάλι ο «Μύλος των Ξωτικών». Υπάρχει επισκεψιμότητα στην πόλη σας αυτή την περίοδο; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε για τη νέα χρονιά;

Ο Μύλος των Ξωτικών ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, προσαρμοσμένος στα υγειονομικά πρωτόκολλα της περιόδου. Ο προγραμματισμός μας ήταν να διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Μετά την περυσινή απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η διοργάνωση, φέτος τα δεδομένα ήταν πιο ασφαλή: Υπάρχει το εμβόλιο και η νόσηση συμπολιτών, που μας οδήγησαν στη λήψη της απόφασης να υλοποιήσουμε τη γιορτή. Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε σε όλη την Ελλάδα ήταν μήνυμα αισιοδοξίας. Όμως η πανδημία είναι ένα φαινόμενο δυναμικό και εξελίσσεται καθημερινά, απαιτείται λοιπόν διαρκής παρακολούθηση και προσαρμογή των επιλογών μας στις αποφάσεις της Πολιτείας. Κι αυτό κάνουμε.

«Πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις»

Οι δήμοι έχουν υποστεί λόγω πανδημίας μεγάλο οικονομικό πλήγμα, σε συνάρτηση βέβαια με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και της καταβολής τους τέλους ταφής. Αυτό το πλαίσιο δημιουργεί «ασφυξία» στην Αυτοδιοίκηση; Θα μετακυλίσει το κόστος στους δημότες;

Έχουμε ως ΚΕΔΕ επισημάνει τη μεγάλη αγωνία των δήμων για την οικονομική κατάσταση που έχουμε περιέλθει. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2022 πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε το υψηλό ενεργειακό κόστος. Το 2021 καταβάλαμε για τον σκοπό αυτόν περίπου 300 εκατ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούμε να επιβαρυνθούμε με επιπλέον τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, που θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας, που αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ, η χρονιά ξεκινά για τους δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο