Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, είναι ένα από τα πρόσωπα που η νέα ηγεσία του κόμματος επέλεξε, προκειμένου να εκφράσει στην πράξη το μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος. Μπροστά στα αδιέξοδα που ορθώνονται στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής ακρίβειας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και πως «το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις των ενεργειακών λογαριασμών μοιάζει με ένα βαρέλι χωρίς πάτο». Ο κ. Αρβανιτίδης θεωρεί ότι «η έλλειψη συναινετικής κουλτούρας κοστίζει στον τόπο» και δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας για ένα ενιαίο σχέδιο. Σχολιάζοντας το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο ΚΙΝΑΛ, λέει «όχι στον εφησυχασμό» και υπογραμμίζει με νόημα πως «η ενότητα και η εξωστρέφεια του κόμματος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων».

Η χώρα μοιάζει να εγκλωβίζεται ανάμεσα στην πανδημία και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και Ενέργεια. Υπάρχει ρεαλιστική λύση που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και γιατί δεν το κάνει μέχρι τώρα; 

Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι υποτίμησε τον κίνδυνο της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού. Τα θεωρούσε περιοδικά φαινόμενα. Ειδικά στο ενεργειακό κόστος, δεν προέβλεψε έγκαιρα και δεν σχεδίασε σωστά το ενεργειακό μείγμα και τον μετασχηματισμό της χώρας, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις των ενεργειακών λογαριασμών μοιάζει με ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Όσα λεφτά και να δώσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του και δεν μειώνεται σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος. Έτσι, η κυβέρνηση ξεκίνησε επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με 200 εκατ. ευρώ και πλέον έχει ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Αν τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει 1 δισ. ευρώ για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα νοικοκυριά, με τη δική τους παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, σήμερα πάνω από 400.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είχαν 3.500 kWh δωρεάν ηλεκτρισμού κάθε χρόνο, για 30 χρόνια. Η επιλογή της όμως είναι να στηρίζει τους λίγους και ισχυρούς και επιμένει σε μια επιδοματική πολιτική προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα παραμένουν ευάλωτα στην επόμενη κρίση και θα εξαρτώνται πάντα από τις κρατικές ενισχύσεις με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Ποιες είναι οι αιτίες που δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινό πολιτικό μέτωπο για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας; 

Να σας θυμίσω ότι όταν η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού, το 2010, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημαγωγούσαν πολύ χειρότερα. Έκτοτε, ο δικός μας πολιτικός χώρος δείχνει τη μεγαλύτερη πολιτική ωριμότητα με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις. Κάνουμε υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση. Δυστυχώς, η έλλειψη συναινετικής κουλτούρας κοστίζει στον τόπο και η πόλωση δεν ωφελεί στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας της πολιτικής και γι’ αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, και όχι μόνο. Πού οφείλεται αυτή η ξαφνική μεταστροφή της κοινής γνώμης για το Κίνημα Αλλαγής, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις;

Καταρχάς είναι μεγάλη η ευθύνη και οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις προσδοκίες των 270.000 πολιτών που ήρθαν στις εσωκομματικές μας εκλογές και σε πολλούς περισσότερους, οι οποίοι στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στο Κίνημά μας. Χρειάζεται να δομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, να εκφράσουμε τις αγωνίες τους αλλά και να διατυπώσουμε εφαρμόσιμες λύσεις και απαντήσεις. Πρέπει το προσεχές διάστημα να δουλέψουμε σκληρά, με επιμονή, και να επανασυνδέσουμε το κόμμα με κοινωνικά στρώματα που μας είχαν εγκαταλείψει. Το γεγονός ότι οι πολίτες κοιτάνε ξανά προς τα εμάς οφείλεται στο ότι είναι πια απογοητευμένοι από τις ανούσιες κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες είναι οι «παγίδες» που πρέπει να αποφύγει η νέα ηγεσία του Κινήματος; 

Τα θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό, αλλά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, με υπεύθυνο αντιπολιτευτικό λόγο μακριά από λαϊκισμούς. Χρειάζεται να ανανεώσουμε τον πολιτικό μας λόγο και τις προτάσεις μας και να μη μείνουμε μόνο στα πρόσωπα. Η ενότητα και η εξωστρέφεια του κόμματος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο της νέας ηγεσίας, αλλά όλων των στελεχών της δημοκρατικής μας παράταξης.

Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται και πάλι στη «δίνη» ενός «επίμονου φλερτ» και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Υπάρχει διέξοδος και με ποιον τρόπο;

Το κεντρικό ζητούμενο αυτήν τη στιγμή για εμάς είναι η δόμηση ενός αξιόπιστου σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος. Οι σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η αίσθηση της περιθωριοποίησης της νέας γενιάς είναι στην κορυφή της ατζέντας μας και θέλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Με αυτό το πρόγραμμα διασφαλίζουμε την πολιτική μας αυτονομία απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με νέα αυτοπεποίθηση και δυναμισμό θα παλέψουμε για να βρούμε τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στο πρόγραμμά μας. Η προοδευτική πολιτική μας ταυτότητα είναι η δύναμή μας και σε αυτήν εμμένουμε και βασιζόμαστε.

Στο κάλεσμα επιστροφής στο ΚΙΝΑΛ, η «πόρτα» του κόμματος είναι ανοιχτή για όλους; 

Θα πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να προστεθούν πολλοί περισσότεροι πολίτες στη «μαγιά» των 270.000, οι οποίοι προσήλθαν στις εσωκομματικές μας εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Στόχος όλων μας, μέσα από την ενότητα και την εξωστρέφεια, είναι να πυροδοτήσουμε εντός και εκτός Βουλής το μεγάλωμα της επιρροής μας. Για αυτό και προσεχώς ξεκινάνε άμεσα διαδικασίες αυτοοργάνωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος από τη βάση, σε όλη τη χώρα. Το μεγάλωμα της παράταξης είναι κάτι πολύ πιο ευρύ από την επιστροφή απλώς κάποιων στελεχών, όπου ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή. Η πόρτα του κόμματος είναι ανοιχτή σε αυτούς που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της παράταξής μας για το καλό του τόπου και των πολιτών, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο