Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να επικρατεί στην κοινότητα, καθώς η αναλογία της νέας μετάλλαξης εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει το 90% στις μολύνσεις Covid-19. Αποκάλυψε επίσης, ότι προχωρά η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid. Όπως τόνισε, πιθανότατα την Παρασκευή θα σταλούν τα φύλλα πορείας.

Με τη θετικότητα των τεστ να βρίσκεται στο 10,4%, η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα που έχουμε αυτή τη μεγάλη διαμόλυνση […] να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να προσέχουμε τις επαφές, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους χωρίς μέτρα και εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να μην βγαίνουμε από το σπίτι και να ελεγχόμαστε με rapid».

Για τον εμβολιασμό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «θα προχωρήσουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές και για παιδιά και για ενήλικες», ενώ για όσους θέλουν να εμβολιαστούν με Moderna, θα ανοίξουν εμβολιαστικές γραμμές σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.

Σε απάντησή της για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, εξήγησε ότι πιθανότατα την Παρασκευή θα σταλούν τα φύλλα πορείας, ώστε να προχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid ενώ, όπως αποκάλυψε, ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση στο υπουργείο Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει την στήριξή του.

«Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα.

H Μίνα Γκάγκα, παραδέχτηκε πως υπάρχει αυξημένη πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid να μην σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.