Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Euractiv, ένα στα τρία κράτη μέλη της ΕΕ, δεν κατέθεσαν το σχέδιό τους στην Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική βάσει της προθεσμίας.

Η Κομισιόν είχε θέσει ως τελική ημερομηνία κατάθεσης των εθνικών σχεδίων για την αγροτική πολιτική την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους.

Βάσει όσων αναφέρει το Euractiv, η Γερμανία και το Βέλγιο καθυστερούν για τους παρακάτω λόγους.

Το Βέλγιο υποβάλλει δύο στρατηγικά σχέδια, ένα για καθεμία από τις δύο περιφέρειές του, τη Φλάνδρα και τη Βαλλονία. Αυτή η ιδιαιτερότητα έχει περιπλέξει τη διαδικασία επιφέροντας καθυστέρηση. Από την άλλη, για τη Γερμανία, η καθυστέρηση οφείλεται στην πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή του Δεκεμβρίου.

Οι αρμόδιοι φορείς της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει για το πώς οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν τους αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται σχέδιο και άδειες το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι για να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους για το 2023.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε δώσει την τελική έγκριση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από τον Νοέμβριο του 2021 και αναμένει την έγκριση των σχεδίων που καταθέτουν τα κράτη μέλη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.