«Πρόεδρε, δεν κερδίζουμε με αυτή την παράγκα»

Μπορεί παραμονές Πρωτοχρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας να πήρε ευχές για «καλή χρονιά» και να άκουσε τα κάλαντα, όμως με τον ερχομό του 2022 δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του τα… έψαλαν!

Και αυτό διότι, κάνοντας ένα «ταμείο» της προηγούμενης χρονιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση ο πρόεδρός του μετράνε μόνο ζημιές.

Τη δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης δεν κατάφερε να «εισπράξει» η αξιωματική αντιπολίτευση (κάτι που συζητήθηκε από πολλούς) και η προσπάθεια «επικράτησης» στη Βουλή, με μια σειρά επιθέσεων με αντικείμενο την πανδημία και την οικονομία, μάλλον έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τον ευνόησε.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στη Χαρ. Τρικούπη ήταν ένα ακόμα ισχυρό «χτύπημα»… Μέσα σε δύο Κυριακές, τα φώτα έφυγαν από τον Αλέξη Τσίπρα και στράφηκαν στο «νέο αφεντικό» του ΠΑΣΟΚ, που ακούει στο όνομα Νίκος Ανδρουλάκης.

Και δεν είναι μόνο το πρόσωπο… Είναι αυτό που αντιπροσωπεύει και το τι μπορεί να προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η «πράσινη» πτέρυγα της αντιπολίτευσης (δεν είναι και ιδιαίτερα μικρή) έχει τώρα έναν λόγο να «εγκαταλείψει» το πλοίο που κινδυνεύει να… βουλιάξει και να επιβιβασθεί ξανά στο νέο, που έχει πλέον «καπετάνιο» τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Και εδώ αρχίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα και το «πυρ ομαδόν» για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και οι πρώην σύντροφοι (και μάλιστα πρωτοκλασάτοι) του κουνάνε πλέον ανοιχτά το δάχτυλο, κατηγορώντας τον για το κάλεσμα που είχε απευθύνει προεκλογικά στους δυσαρεστημένους –τότε– ΠΑΣΟΚους (και που σήμερα είναι με το ένα πόδι στη Χαρ. Τρικούπη) αλλά και για την αντιπολιτευτική τακτική του, που δεν έχει δώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε έναν πόντο, μιας και στις αντιπαραθέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλύτερο που έχει καταφέρει είναι η… ισοπαλία!

Οι «58»… ακονίζουν τα μαχαίρια τους, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στρώνει –κατά κάποιον τρόπο– το χαλί της διαδοχής, λέγοντας ότι «οι νέοι του κόμματος θα διαδεχθούν τον Αλέξη, όταν έρθει η ώρα», διευκρινίζοντας (όπως επιβάλλει η πολιτική ορθότητα) ότι μπορεί να έχει διαφωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον αναγνωρίζει και τον σέβεται ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ…

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι προβεβλημένοι «τηλεοπτικοί» –και όχι μόνο– αστέρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζουν όρους για να βγουν στην τηλεόραση ή να δώσουν κάποια συνέντευξη: «Οι ερωτήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα κομμένες!», ώστε να μη βρεθούν «στριμωγμένοι» ή διαγραμμένοι και να μη χρειαστεί να «λερώσουν» το προφίλ του προέδρου!

Έτσι λοιπόν ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η Κουμουνδούρου περνάει… δύσκολες στιγμές και πρέπει να βρει άμεσα λύσεις, ώστε να μη σύρει τη χώρα σε εκλογές, χωρίς καμία πιθανότητα ενός αξιοπρεπούς αποτελέσματος, κάτι που θα σημάνει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Χύμα και… τσουβαλάτα

Και σαν να μην έφταναν τα «χύμα», έρχονται και τα… τσουβαλάτα. Μια μακροσκελής ανοιχτή επιστολή, «κείμενο συμβολής στον διάλογο προς το συνέδριο», όπως την αποκαλούν οι υπογράφοντες-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ΠΑΣΟΚογενείς, προερχόμενοι από την κομματική βάση του κόμματος και την «Κίνηση Μελών» της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ, προς την Κουμουνδούρου, με αποκλειστικό αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα, πρόκειται να ανάψει φωτιές. Με το κείμενο αυτό (το οποίο, κατά ασφαλείς πληροφορίες του «Π», δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια του κ. Τσίπρα), τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα πολιτική της, καταφέρονται με ιδιαίτερη μάλιστα δριμύτητα ακόμη και κατά του «στενού περιβάλλοντος» του προέδρου του κόμματος, το οποίο κατηγορούν για «παρωχημένες-ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και πολιτικοοργανωτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις». Βολές όμως εξαπολύουν και κατά του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως υποστηρίζουν, το σύνθημά του «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου» παραμένει ένα «πουκάμισο αδειανό».

Οι υπογράφοντες το «κείμενο συμβολής στον διάλογο», προερχόμενοι από την κομματική βάση, εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία του κόμματος, αφού, όπως υπογραμμίζουν, «δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η απάντηση των πολιτών στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Προειδοποιούν δε πως «όποιος είναι «ξένο σώμα στις διαδικασίες και στις ιδέες της αριστεράς πολύ σύντομα θα αποχωρήσει, έτσι κι αλλιώς».

«Άδειο πουκάμισο»

«Μέσα σ’ αυτήν τη ζοφερή συνθήκη, αλλά και εν όψει του επερχόμενου Συνεδρίου» –αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «κείμενο»–, «καθίσταται εκ των πραγμάτων επιτακτική η ανάγκη αναστοχασμού και επισκόπησης της πορείας του κόμματος προς τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του σε μεγάλο κόμμα της ευρύτερης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης… Είναι αδήριτη η ανάγκη για μια πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη στο πλαίσιο των αποφάσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Άλλωστε δύο χρόνια και πλέον από το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το σύνθημα “πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου” παραμένει ένα “πουκάμισο αδειανό”. Η επιχειρούμενη διεύρυνση τορπιλίστηκε από μια κλειστή ομάδα κεντρικών στελεχών, τα οποία εμμένουν σε παρωχημένες-ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και πολιτικοοργανωτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις, θεωρώντας το κόμμα ως συνέχεια του παλιού μικρού ΣΥΡΙΖΑ με ιδεολογικοπολιτική αναφορά αποκλειστικά στην κατ’ αυτούς Ριζοσπαστική Αριστερά (π.χ. Νεολαία, Συνδικαλισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση) με αποτέλεσμα να κρατούν το κόμμα μικρό και άρα ελεγχόμενο, για να μπορεί να αναπαράγεται ανεμπόδιστα η μικροκομματική τους εξουσία».

Και συνεχίζει: «Όσο και εάν οι απολογισμοί των νομαρχιακών επιτροπών και των λοιπών οργάνων επιχειρούν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα, η πραγματικότητα είναι ότι οι οργανώσεις βάσεων αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες προκλήσεις όχι μόνο για να προσεγγίσουν νέα μέλη αλλά και για να συσπειρώσουν ή, τουλάχιστον, να κινητοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα. Βεβαίως, η δεδομένη αυτή κατάσταση αντανακλά μια συνολική οργανωτική απορρύθμιση του κόμματος, η οποία δεν είναι πρόσφατη, αλλά, επιπλέον, ουδείς φαίνεται να θέλει να αναμοχλεύσει ουσιωδώς, προκειμένου να μη διαταραχτούν οι συσχετισμοί των τάσεων. Πλην όμως, η κοινωνία περιμένει πολύ περισσότερα από εμάς, οι τάσεις που κοιτούν αποκλειστικά προς τα μέσα δεν την αφορούν, και η απογοήτευση, ακόμα και η οργή, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι επαρκές κίνητρο για να σπρώξει τους πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι απλά και μόνο ένας λόγος αποχής».

Τρώγονται μεταξύ τους για τη δημοσιότητα

«Στελέχη που σιωπούν επί μήνες ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη που δεν εκτίθενται ποτέ στα μέσα ενημέρωσης, τεκμηρίωση και πολιτική τοποθέτηση που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και αφότου η κοινωνία έχει ήδη σηκώσει τα θέματα αιχμής, στελέχη που επιτίθενται σε άλλα στελέχη προκειμένου να κερδίσουν μια κάποια καλή δημοσιότητα σε ένα πολύ κλειστό, ομφαλοσκόπο ακροατήριο. Όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα ούτε από τα μέλη του κόμματος, ούτε πολύ περισσότερο από τους πολίτες και οδηγούν σε αποσυσπείρωση».

Αυστηρή κριτική για το «ώριμο φρούτο»

Όσο για το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί κυρίως από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα με το αίτημα των εκλογών, που έχει θέσει, η «εκλογική βάση» που υπογράφει το «κείμενο» αναφέρει:

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η απάντηση των πολιτών στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά, ακόμα και εάν υπήρχε, κάθε μία ψήφος των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι πολύτιμη και πρέπει να κατακτάται κάθε φορά…».

Ρίχνουν, δε, τα βέλη τους και κατά των «επαγγελματιών της πολιτικής» του κόμματος.

«Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρεθεί πάλι στο τιμόνι της χώρας, εφόσον δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει καμία συνέργεια στην κοινωνία των πολιτών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα σωματεία, τη νεολαία, τους επιστημονικούς συλλόγους, όπως αποδεικνύεται από αλλεπάλληλες εκλογικές και ουσιαστικές αποτυχίες, δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το όραμα της Αριστεράς, παρά μόνο να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες μερικών επαγγελματιών της πολιτικής…».

Και διαγραφές

Αναφορά γίνεται και στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το συνέδριο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια επανάληψη των έως τώρα διαδικασιών, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα προσφέρει τίποτε περισσότερο ούτε στο εσωτερικό του κόμματος, στα μέλη που αγωνιούν για τα εργαλεία που θα διαθέτουν την επόμενη μέρα για να απαντήσουν στη λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε και εκτός του κόμματος, αφού η κοινωνία δεν υπακούει, ούτε ανταποκρίνεται σε ποσοστώσεις ισορροπιών και αριστερόμετρα… Πολλοί και πολλές ήταν αυτοί που θέλησαν να απαντήσουν στο κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και αντ’ αυτού αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία, με ένα ψηφιακό σύστημα iSyriza σε υπολειτουργία ή καμία δυνατότητα εγγραφής για μήνες, με αδιαφανείς διαδικασίες, με α λα καρτ προϋποθέσεις συμμετοχής. Στις πρόσφατες μάλιστα νομαρχιακές εκλογές, είδαμε μέχρι και πλήθος διαγραφών νέων (και σε ηλικία) μελών με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Νομαρχιακή της Α’ Αθήνας, προκειμένου να μην αλλάξουν οι υπάρχοντες συσχετισμοί…».

«Με συντροφικούς χαιρετισμούς για τους αγώνες που έρχονται», καταλήγουν οι «σύντροφοι» ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλει να εμφανίζεται αισιόδοξος ο πρόεδρος

Η περασμένη εβδομάδα άφησε πίσω της «πλούσιο υλικό», κατά πώς υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, για να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Από τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και τις «διακοπές» του πρωθυπουργού στην Ήπειρο, αλλά και το… σόου του Σάκη Ρουβά στον Λυκαβηττό.

Τα γεγονότα αυτά, που άναψαν και φωτιές στα social media, με τις σκωπτικές αναρτήσεις να πέφτουν βροχή και το κύμα κοινωνικών αντιδράσεων που δημιουργήθηκε, έχουν φέρει αέρα αισιοδοξίας στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας, όπως λένε τώρα, αρχίζουν να βλέπουν μεταστροφή της κοινής γνώμης και «ξεκάθαρη νίκη» στις προσεχείς εκλογές.

Ωστόσο, ορισμένες ψύχραιμες φωνές κοντά στον πρόεδρο Τσίπρα υποστηρίζουν πως αυτή η εικόνα μπορεί να αποδειχθεί πλάνη: «Το ότι διαφωνούν με τον Μητσοτάκη, δεν σημαίνει ότι θα μας ψηφίσουν κιόλας. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμη. Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Το βλέπουμε στις περιοδείες. Ακόμη και να έχει αποφασίσει κάποιος να μην ψηφίσει ξανά Μητσοτάκη, κανείς δεν εγγυάται ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ», ψιθυρίζουν.

Αισιόδοξος όμως εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, τόνισε ότι «το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η χρονιά μιας νέας αρχής. Για τις ζωές μας. Για την κοινωνία. Για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι όλοι βρισκόμαστε μπροστά στην ατομική και συλλογική ευθύνη «να μην αφήσουμε για πολύ ακόμη αυτήν τη δυστοπία να μετατρέπεται σε κανονικότητα», αλλά «να πάρουμε, τη χρονιά που έρχεται, πίσω τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Να δώσουμε σε όλα τα μέτωπα τη μάχη της ζωής».

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως, για να φανεί πραγματικά το ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακολουθήσει μία δυναμική τακτική πολιτικής κοινωνικοποίησης. Να βρίσκεται δηλαδή καθημερινά δίπλα στην κοινωνία, να καταθέτει προτάσεις, να αναδεικνύει τα προβλήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, εδώ και περίπου έναν μήνα, «παίζει επίθεση» προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα εσωκομματικά του. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η διαγραφή Κουρουμπλή ήταν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Η διαγραφή Κουρουμπλή ήταν μήνυμα τόσο προς τον Ξανθό όσο και προς τον Πολάκη. Ήταν μήνυμα πως την επόμενη περίοδο δεν θα δεχτεί μεμονωμένες συμπεριφορές έξω από τη γραμμή».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως οι συνθήκες τώρα είναι ώριμες για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος στη κοινωνία, που θα δώσει στην Κουμουνδούρου την επόμενη εκλογική νίκη: «Μένει να το καταλάβουν όλα τα στελέχη και να δουλέψουν προσηλωμένα στον στόχο», τονίζει στο «Π» πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εκστρατεία νέων εγγραφών

Με τον ερχομό του νέου έτους πάντως, ξεκινούν στον ΣΥΡΙΖΑ μία καμπάνια για εγγραφές νέων μελών, όπως εκείνη που είχε αρχίσει πριν από ενάμιση χρόνο. Μιλώντας με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μας δήλωναν όμως πως μια τέτοια κίνηση δεν έχει βάση και πως θα αποτύχει για δεύτερη φορά. Λένε συγκεκριμένα: «Πριν από το συνέδριο, η “Ομπρέλα» θα διώξει και όσους δεν έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους, που λέει ο λόγος. Μετά το συνέδριο ας μπουν όλοι, δεν τους νοιάζει. Μην κοιτάς που εμείς ασχολούμαστε με το τι θα πει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη για την πανδημία κτλ. Κάποιοι –πολλοί– συνεχίζουν να μετρούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα και να ετοιμάζουν γερή επίθεση στο συνέδριο. Είναι οι εκλογές βλέπεις, όποιος επικρατήσει τώρα θα κλείσει και τις περισσότερες θέσεις αύριο στην κυβέρνηση, έτσι είναι».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο