Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές απειλές στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως θα είναι «λάθος υπολογισμός» της Ελλάδας μία επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει η χώρα μας να επιχειρήσει να δοκιμάσει την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε την Ελλάδα να «μην κάνει μια λάθος υπολογισμένη κίνηση» αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο ενώ στη συνέχεια μίλησε για επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης προς τη χώρα μας να επιλύσει όλες τις διαφορές μέσω ειρηνικού διαλόγου.

«Ελπίζω να μην κάνουν το λάθος και να πιστέψουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Αυτός θα είναι ένας λάθος υπολογισμός» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News.

Συνεχίζοντας, ο Ακάρ ανέφερε: «μην επιχειρήσουν να μας δοκιμάσουν» ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στα έξι μίλια των χωρικών υδάτων.

Ακόμα, τόνισε πως εάν η Ελλάδα επιβάλει χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, η Τουρκία δε θα έχει χώρο να πλεύσει μέσω των διεθνών υδάτων χωρίς τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι αυτό «είναι άδικο και ενάντια στο δίκαιο». Μάλιστα σε ερώτηση για τις ελληνικές εκκλήσεις προς την Τουρκία για απόσυρση της απόφασης για casus belli, ανέφερε ότι «είναι θέμα εθνικής ασφάλειας».

«Εμπρηστική ρητορική της Ελλάδας»
Μάλιστα, δε δίστασε να κατηγορήσει την Αθήνα για επεκτατική πολιτική ενώ «έχει επεκτείνει τα εδάφη της πάνω από τέσσερις φορές από την ίδρυσή της» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα status quo στο Αιγαίο. Έχετε χωρικά ύδατα 6 μιλίων, να είστε ευγνώμονες για αυτό».

Τέλος, ο Ακάρ έκανε λόγο για «εμπρηστική ρητορική» της Ελλάδας, την οποία «πρέπει να σταματήσει».