Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αθώωσε τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις ανείσπρακτες εισφορές καθηγητών, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Η γνωστή υπόθεση, αφορά την υποχρέωση που είχαν οι καθηγητές, μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού κάθε πανεπιστημιακού και τεχνολογικού Ιδρύματος, να αποδίδουν το 15% των ακαθάριστων εσόδων τους από ελεύθερα επαγγέλματα. Για το ΠΑΜΑΚ πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε το διάστημα 2000-2014 με το ποσό των υπόχρεων καθηγητών να ανέρχεται σε 640.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο, χωρίς να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, αποδέχθηκε προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες είχε κριθεί νομικά το ζήτημα, μεταξύ αυτών πρόσφατη αθωωτική απόφαση, που αφορούσε τους υπεύθυνους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα είπαν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων νομικοί, με γνώση αυτών των υποθέσεων, το Δικαστήριο δέχθηκε τη συνταγματικότητα των μεταγενέστερων διατάξεων του νόμου, με τις οποίες απηλλάγησαν από κάθε ποινική ευθύνη οι διοικήσεις του ΕΛΚΕ για τις χρονικές περιόδους, όπου δεν υφίστατο καθεστώς και δυνατότητα ελέγχου και αντιπαραβολής των εισοδημάτων και φορολογικών στοιχείων των διδασκόντων.

Ουσιαστικά, έγινε δεκτός ο ισχυρισμός ότι οι διοικήσεις του ΕΛΚΕ δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε τον μηχανισμό να ελέγχουν ποιοι καθηγητές ασκούσαν και ιδιωτικό επάγγελμα ώστε να είναι υπόχρεοι, ούτε μπορούσαν να ελέγξουν τις οικονομικές αποδοχές ή να κάνουν διασταύρωση των εισφορών τους.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΜΑΚ, είχαν παραπεμφθεί σε δίκη συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο πρώην πρυτάνεις, όπως επίσης πρόεδροι και αντιπρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων του ΕΛΚΕ κατά την επίμαχη 15ετία.