Ο ΕΜΑ, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, παρουσίασε στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από έρευνες σε όλο τον κόσμο, για την σοβαρότητα της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Omicron, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, παρά το γεγονός ό,τι η Omicron δείχνει να είναι περισσότερο μολυσματική από άλλες παραλλαγές του ιού, μελέτες από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της ΕΕ, δείχνουν πως ο κίνδυνος νοσηλείας είναι χαμηλότερος για εκείνους που έχουν προσβληθεί με την Omicron. Με βάση αυτές τις μελέτες, ο κίνδυνος, επί του παρόντος, κυμαίνεται μεταξύ του 1/3 και του μισού σε σχέση με αυτόν της Δέλτα.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της συμπωματικής Covid είναι χαμηλότερη για την Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές και τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι πιθανό να νοσήσουν λόγω της Omicron.

Οι ίδιες μελέτες, δείχνουν επίσης ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρών λοιμώξεων και νοσηλείας, που συνδέονται με την παραλλαγή Omicron. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν δεδομένα αποτελεσματικότητας από τον πραγματικό κόσμο, υποδηλώνουν επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει αναμνηστική δόση προστατεύονται καλύτερα από εκείνους που έχουν λάβει μόνο δυο δόσεις. Δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις έχουν έως και 70% προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο νοσηλείας. Παρόμοια δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα αντισώματα μειώνονται λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό, η προστασία από τη νοσηλεία αυξάνεται κατά 90% μετά την ενισχυτική δόση.

Στην ενημέρωση που παρείχε ο ΕΜΑ την Τρίτη στους δημοσιογράφους για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της Covid, τόνισε πως οι έγκυοι είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν σοβαρά με Covid σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κυοφορούν. Παράλληλα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να προκαλούν επιπλοκές ή άλλα προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Επισημάνθηκε επίσης, πως τα στοματικά και ενδοφλέβια φάρμακα για την Covid, όπως το Paxlovid της Pfizer και η ρεμντεσιβίρη, διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους και απέναντι στη μετάλλαξη Omicron και μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό επιβάρυνσης του οργανισμού από τη νόσο που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή.