Με αφορμή το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το οποίο έφερε αναταράξεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Λούλης, μίλησε στον ρ/σ ΣΚΑΪ.

Παρότι ο κ. Λούλης θεωρεί πως η θετική ψήφος στην Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν «ψήφος αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ», πιστεύει ότι  «από την ώρα που πήρε τα ηνία ο Μητσοτάκης εξέπληξε ευχάριστα», σημειώνοντας όμως, ότι οι προσδοκίες αρχικά ήταν χαμηλές.

«Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά φθοράς, σημαντικής αλλά όχι καταστροφικής», δήλωσε, προσθέτοντας πως, «η εικόνα του Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή στηρίζει την κυβέρνηση». Ο πολιτικός αναλυτής χαρακτήρισε, «σωστή κίνηση» τη συγκρότηση μιας επιτελικής ομάδας υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς «το πολιτικό προσωπικό είναι εξαιρετικά περιορισμένο», όπως ισχυρίστηκε, εκτιμώντας πως «πρόκειται για μια μέτρια κυβέρνηση», για αυτό «και είναι ευτύχημα ότι αυτή η ομάδα (σ.σ. Μαξίμου)» συντονίζει τα θέματα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος αποτιμά θετικά τον πυρήνα των κυβερνητικών στελεχών που δραστηριοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου .

Για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει πως έχει απωλέσει το κριτήριο του νέου παίκτη, αφού «ο Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως νέος παράγοντας», αν και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Λούλη, στο γεγονός ότι από τη φθορά της κυβέρνησης φθείρεται στο τέλος της ημέρας και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Ο Τσίπρας φθείρεται και ο ίδιος και ίσως περισσότερο» ανέφερε ο κ. Λούλης, αποδίδοντας το φαινόμενο στο γεγονός ότι «το προϊόν ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά κουρασμένο». «Πρέπει να αλλάξεις το προϊόν» υποδεικνύει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής, παρότι αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, αλλά την τοποθετεί ως «ζωτική» για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το κόμμα «με την πάροδο του χρόνου θα κακοφορμίσει».

Υπό αυτήν την οπτική, «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταπιεί τον Τσίπρα» ανέφερε ο κ. Λούλης, με δεδομένο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή απωθεί», ενώ παρατήρησε ότι «κακώς έπαθε σοκ από τις Ευρωεκλογές» ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, περιέγραψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή από κάποιους ψηφοφόρους και κάποιους άλλους που δεν είναι φανατικοί, οι οποίοι αποτελούν, στην παρούσα φάση, τους ψηφοφόρους που αποστασιοποιούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά το «νέο παιδί στην πόλη», όπως περιγράφει τον Νίκο Ανδρουλάκη, «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο κ. Λούλης και έκανε λόγο για «τραγικό λάθος» από πλευράς του Γιώργου Παπανδρέου το ότι δεν τον «υιοθέτησε» ως πατέρας, μετά τον πρώτο γύρο.

Η στάση του κ. Παπανδρέου ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τον κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τον γνωστό πολιτικό αναλυτή, που επισήμανε για τον νέο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ότι «δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός, αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα κακό». Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι του ταιριάζουν οι χαμηλοί τόνοι και η μετριοπάθεια, χαρακτηριστικά που ευνοούνται, κατά τον κ. Λούλη, στη σημερινή πολιτική κατάσταση.

«Βρίσκεται σε ένα τοπίο εξαιρετικά ευνοϊκό για τον ίδιο» εξήγησε για τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ιδίως όταν η παρουσία του στην αντιπολίτευση δεν απαιτεί απόλυτη ακρίβεια στη διατύπωση θέσεων. Αντίθετα, το πολιτικό στίγμα του κ. Ανδρουλάκη «θα φανεί από τους ανθρώπους που θα διαλέξει» συνέχισε ο κ. Λούλης, προτρέποντας να πλαισιωθεί μόνο από νέους, ώστε «να εμφανιστεί σαν το νέο προϊόν». «Αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφύγει τι κορώνες και οτιδήποτε υπερβολικό» συνέστησε ακόμη στον κ. Ανδρουλάκη, αφού οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε φάση αναζήτησης και ένα μέρος του εκλογικού σώματος «ψάχνει για κάποια άλλη λύση», για να εκφράσει, πιθανά, «κάποια μορφή δυσφορίας».

Ο Ανδρουλάκης τους δίνει αυτή την ευκαιρία», κατά τον κ. Λούλη, ενώ η δημοσκοπική του άνοδος ωθεί μακριά τις πρόωρες εκλογές, όπως προέβλεψε, καθώς στερεί τη δυνατότητα αυτοδυναμίας από την κυβέρνηση.

Αν και ακόμη δεν έχουν σταθεροποιηθεί τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, «ή θα είναι καλός ή θα ξεφουσκώσει και αυτός» τόνισε ο κ. Λούλης, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς του Πρωθυπουργού, «δεν είναι εύκολο να αφήσει το θώκο του πρωθυπουργού μόνο και μόνο κάτω από μια κατάσταση ασάφειας», επισήμανε.

Αν και παρομοίωσε το τρέχον πολιτικό σκηνικό με τοπίο αστάθειας, ο κ. Λούλης είπε για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα πως αν και είναι ένας «εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος», «αυτό το χάρισμα αισθάνεσαι ότι το χάνει πια». «Δεν έχει φωτεινότητα, είναι σκοτεινός» υποστήριξε ο κ. Λούλης, επιχειρώντας έναν απολογισμό της Πρωθυπουργικής του θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Ως προς την πρώτη φάση, αυτή της εποχής Βαρουφάκη, ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη κινδύνευε η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ» σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο, που μίλησε, ωστόσο με θερμότατα λόγια για το επόμενο διάστημα της διακυβέρνησης Τσίπρα.

«Στη δεύτερη φάση το οικονομικό του επιτελείο ήταν το καλύτερο της κρίσης» υποστήριξε ο κ. Λούλης, λέγοντας πως «οι Τσακαλώτος -Χουλιαράκης κάναν την καλύτερη δουλειά». «Λειτούργησαν σοβαρά οι άνθρωποι αυτή μπορεί να το παρακάνε με την υπερφορολόγηση, αλλά σταθεροποίησαν την κατάσταση», διευκρίνισε.

Παρά τις εξαιρέσεις, για τον κ. Λούλη είναι «κάτω του μετρίου» και «εξαιρετικά παλαιωμένα τα πρόσωπα» του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που αν τα συγκρίνουν οι ψηφοφόροι με την ΝΔ, ακόμη και αν η κυβέρνηση πηγαίνει χειρότερα από ό,τι σήμερα, να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία ένα πλεονέκτημα.

«Ο Τσίπρας πνίγεται εκεί και δεν βγάζει τίποτα από τον παλιό εαυτό του», ανέφερε  ο κ. Λούλης – για να προσθέσει ότι αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που παγκοσμίως ο μεσαίος χώρος κινείται λίγο αριστερότερα, γιατί έχουν αυξηθεί οι ανισότητες, συμπληρώνοντας πως ο κ. Τσίπρας έπρεπε το κόμμα του «να το μετακινήσει προς την Κεντροαριστερά και να φέρει νέα πρόσωπα» σε κομβικές θέσεις, ώστε να μειώσει τη διαφορά στις επόμενες εκλογές και να αποτελεί εν αναμονή Πρωθυπουργό για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε «είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην συνεργαστεί» ο κ. Ανδρουλάκης προέβλεψε ο κ. Λούλης, εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να προτείνει κάποια δικά του στελέχη για υπουργούς χωρίς ο ίδιος να μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. «Δεν έχει λόγο να μπει ο ίδιος στην κυβέρνηση, να γίνει αντιπρόεδρος», εισπράττοντας τη φθορά όπως ο κ. Βενιζέλος, κατέληξε ο κ. Λούλης. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση , η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.