Ένα μόνο από τα 10 μέλη, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ερωτήθηκαν, πιστεύει πως η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Ειδικότερα, αυτή η αναλογία προέκυψε, βάσει των ευρημάτων δημοσκόπησης μεταξύ περίπου 1.000 αξιωματούχων από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα, με μόνο έναν στους έξι να είναι αισιόδοξος για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Η κλιματική αλλαγή θεωρήθηκε ο νούμερο 1 κίνδυνος από τους συμμετέχοντες στην ετήσια έκθεση κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, οι κρίσεις στα μέσα βιοπορισμού και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας ταυτοποιήθηκαν ως οι κίνδυνοι που έχουν κλιμακωθεί περισσότερο από την αρχή της πανδημίας της COVID-19.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν και να υιοθετήσουν μια συντονισμένη, πολυμερή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αδιάκοπων παγκόσμιων προκλήσεων και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα απέναντι στην επόμενη κρίση», δήλωσε η Σαάντια Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μοιάζουν να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα και η αποτυχία δράσης για το κλίμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα -δύο έως 10 έτη- σύμφωνα με την έρευνα.

Η συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, την COP26, πέρυσι τον Νοέμβριο, επικροτήθηκε διότι κράτησε ζωντανή την προοπτική να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά πολλά από τα σχεδόν 200 κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο στη Γλασκώβη επιζητούσαν ακόμα περισσότερες ενέργειες.

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται ήδη πώς συμβάλλει σε περισσότερο ακραία καιρικά μοτίβα.

«Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή μπορεί να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά ένα έκτο και οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στην COP26 συνεχίζουν να μην είναι αρκετές για την επίτευξη του στόχου του 1,5 (βαθμού Κελσίου)», ανέφερε ο Πέτερ Γκίγκερ, επικεφαλής της διεύθυνσης αξιολόγησης κινδύνων στην Zurich Insurance, που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επισημαίνει τέσσερις ακόμη τομείς με αναδυόμενους κινδύνους –την κυβερνοασφάλεια, την ασύντακτη κλιματική μετάβαση, τις μεταναστευτικές πιέσεις και τον ανταγωνισμό στο Διάστημα.

Η προοπτική να εκτοξευθούν 700.000 δορυφόροι τις επόμενες δεκαετίες, επιπρόσθετα του διαστημικού τουρισμού, δημιουργεί κινδύνους συγκρούσεων και αυξάνει τα διαστημικά απορρίμματα, εν μέσω έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου.

«Ποιος κυβερνά το Διάστημα;», αναρωτήθηκε η Καρολίνα Κλίντ, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων για την ηπειρωτική Ευρώπη στην εταιρία ασφαλειών Marsh, η οποία επίσης συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.

Βάσει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 δημιουργούν τον κίνδυνο να αποδυναμώσουν τη μάχη για τους μεγάλους παγκόσμιους στόχους, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Η παγκόσμια απόκλιση στην πρόσβαση στα εμβόλια «θα δημιουργήσει εντάσεις -στο εσωτερικό των κρατών και μεταξύ χωρών- με τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι συνέπειες της πανδημίας και να περιπλεχθεί ο απαραίτητος συντονισμός για να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις» προειδοποίησε το φόρουμ στην 17η ετήσια έκθεση «Global Risks Report».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 41 χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους, ενώ σε 98 χώρες το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν έχει φθάσει το 40%, σε μια μεγάλη αντίθεση με τις χώρες της Δύσης, όπου η εμβολιαστική κάλυψη φθάνει κάποιες φορές το 80%.

Δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παράχθηκαν την περασμένη χρονιά, αλλά οι διαφορετικοί μηχανισμοί αναδιανομής, όπως ο Covax, έχουν μετά βίας λειτουργήσει. Χωρίς επαρκή συντονισμό, «μια ασύντακτη κλιματική μετάβαση» θα χωρίσει περαιτέρω τις χώρες και τις κοινωνίες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πέραν των κινδύνων για το κλίμα, τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές θα «επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αποδυναμώσουν την κατανάλωση», την ώρα που είναι αυξημένος ο πληθωρισμός και το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να καταγράφει ελλείψεις.

Η έκθεση δημοσιεύεται ετησίως, ενόψει της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Όμως, τον περασμένο μήνα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέβαλε την εκδήλωση του Ιανουαρίου έως τα μέσα του 2022, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.