Χιλιάδες ΑΦΜ θα ελέγξει… σχολαστικά κατά τη φετινή χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των εισοδημάτων, ενώ από την άλλη διαμορφώνεται το πλάνο για εκτεταμένους ελέγχους σε τουλάχιστον 50.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα… υψηλού κινδύνου.

Ήδη, από την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, μπήκε σε εφαρμογή ειδικό πλάνο ελέγχων, έτσι ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να εξεταστούν υποθέσεις μεγάλου ή ειδικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, το 2022 αναδεικνύεται σε χρονιά-ορόσημο για τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς η ΑΑΔΕ είναι… εξοπλισμένη και με νέα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία επιτρέπουν σε πολύ συντομότερο χρόνο να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στην είσπραξη εσόδων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, έχουν προγραμματιστεί 42.900 έλεγχοι πρώτης προτεραιότητας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, με έμφαση στον ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα παρουσιάζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Ρουμανία. Μάλιστα, η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στα 5,4 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ στη διετία!

Ο προγραμματισμός των φορολογικών ελέγχων από την ΑΔΔΕ περιλαμβάνει τη διενέργεια 14.500 επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 900 ελέγχων για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Μάλιστα, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται η χαρτογράφηση των υποθέσεων από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών. Πέραν των προαναφερόμενων, θα υπάρξουν επιπλέον 27.500 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει πλήθος αποφάσεων για καταλογισμό πρόσθετων φόρων και προστίμων με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά την προηγούμενη διετία. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό η διαδικασία των ελέγχων στη διακίνηση αγαθών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πλαστών ή ανύπαρκτων τιμολογίων αποστολής.

Στο μικροσκόπιο τα εισοδήματα

Η ΑΑΔΕ θα ρίξει το βάρος και στις διασταυρώσεις που αφορούν διάφορα έξτρα εισοδήματα ή επιδόματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Έτσι, στο στόχαστρο των ελέγχων θα τεθούν 27 κωδικοί οι οποίοι αφορούν τακτικές και λοιπές αποδοχές, όπως: πρόσθετες αποδοχές (επιδόματα, υπερωρίες, μπόνους, που δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές), αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών, συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κτλ., αμοιβές μελών ΔΣ, διαχειριστών ΕΠΕ και IKE και εκπροσώπων προσωπικών εταιρειών, ανείσπρακτες αποδοχές που καταβλήθηκαν και φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται, ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που καταβάλλονται, το οικογενειακό επίδομα ναυτικών (κατώτερο προσωπικό και αξιωματικοί), αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, παροχές σε είδος, αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μισθοί και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται και μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για τα έτη που αφορούν, αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% (υποβάλλεται τροποποιητική), αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, η κύρια και επικουρική σύνταξη, το μέρισμα και το βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές, οι αναπηρικές συντάξεις σε δικαιούχους με ποσοστό τουλάχιστον 80%, τα αναδρομικά κύριας σύνταξης και επικουρικής σύνταξης που θα διασταυρωθούν με τις τροποποιητικές δηλώσεις των δικαιούχων, τα αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές, τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και τα αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

«Big brother» για… όλα

Οι τόκοι των καταθέσεων, οι ειδικές αμοιβές μισθωτών, τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τα μερίσματα που λαμβάνουν οι μέτοχοι εταιρειών ή εισηγμένων θα τεθούν στο στόχαστρο των ελέγχων, όταν ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό της ΑΑΔΕ για τις διασταυρώσεις αμοιβών και τόκων του 2021, τα τερματικά των ελεγκτικών αρχών θα θέσουν στο στόχαστρο 27 κωδικούς. Η διαδικασία των ελέγχων θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, ενώ οι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν τα σχετικά ηλεκτρονικά στοιχεία καλούνται έως τις 28 Φεβρουαρίου να παραδώσουν τις σχετικές λίστες.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν οι εξής περιπτώσεις:

1. Αναδρομικά μισθών και συντάξεων που καταβλήθηκαν πέρυσι και αφορούν σε περασμένα έτη, τα οποία πρέπει να δηλωθούν από τους φορολογουμένους και για τα οποία θα διενεργηθούν εκτεταμένες διασταυρώσεις, λόγω του υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος.

2. Στο μικροσκόπιο των διασταυρώσεων θα βρεθούν επίσης τα χρήματα που καταβλήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναστολών συμβάσεων αλλά και του Μηχανισμού «Συν-Εργασία».

3. Η παρακράτηση φόρου από τις τράπεζες στις καταθέσεις αποτελεί… λαμπρό πεδίο ελέγχων για την ΑΑΔΕ, η οποία θα «σκανάρει» εκατομμύρια λογαριασμούς.

4. Εκτός από τους τόκους των καταθέσεων, στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι… περίεργες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Με δεδομένη την υποβολή των δηλώσεων από τις αρχές Μαρτίου, αναμένεται το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το Δημόσιο αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για τους εργαζομένους που απασχολούν, καθώς και από τις τράπεζες σχετικά με τις καταθέσεις, τα δάνεια και τις πληρωμές δόσεων. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και θα διασταυρωθούν κατά περίπτωση με τα δηλούμενα εισοδήματα, τους παρακρατούμενους φόρους, τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, επιχειρηματική δραστηριότητα και τόκους, μερίσματα ή δικαιώματα.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο