Η Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αγκόλας, João Manuel Gonçalves Lourenço (Λουάντα, 11.01.2022) είναι η ακόλουθη:

Είχα τη χαρά και την τιμή σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αγκόλας, τον Πρόεδρο Lourenço, κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού, Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, στην Αγκόλα.

Είχα, κατ’ αρχήν, τη μεγάλη χαρά να τον ευχαριστήσω για την ανακοίνωση που σήμερα έγινε σε εμένα από την πλευρά της Αγκόλας, ότι θα μας υποστηρίξει, θα μας ψηφίσει στην προσπάθειά μας για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να πω ότι η ψήφος της Αγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών.

Από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Αγκόλα.

Και συζητήσαμε, επίσης, μία σειρά άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία. Μια σειρά από Συμφωνίες που επεξεργαζόμαστε και, μετά την πρώτη Συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα, μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Αγκόλα.

Τελειώνοντας, του μετέφερα την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.